Sopron Balett

A Sopron Balett a Soproni Petőfi Színház tánctagozatából alakult önálló társulattá 2014 augusztusában, s felvételt nyert a Magyar Táncművészek Szövetségébe. A társulat minden évadban képviseltette magát egy-egy új bemutatóval a Soproni Petőfi Színház repertoárjában, emellett közreműködött a színház zenés és prózai előadásainak színrevitelében: Kabaré (2012), Singsingsing (2013), Csíksomlyói passió (2013), Evita (2014), Az elveszett levél (2014), Zene, New York, Szerelem (2015), A revizor (2015), Csárdáskirálynő (2015), A bábjátékos (2016), A dzsungel könyve (2016), Macbeth (2017), My Fair Lady (2017), Aida (2017).

2015-ben A szép Cerceruska című mesetáncjátékuk elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztivál közönségdíját.
 
2016-ban az Álmos legendája című táncmű a szarvasi V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon megkapta a zsűri díját a leglátványosabb táncjátékért, a legjobb férfi táncos Bolla Dániel lett, míg Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat vehetett át az új zenemű megalkotásáért.
 

Szalai Dóra és Rovó Péter a Füvesasszony, ill. a Táltos szerepében

A Sopron Balett 2016 nyarán Pápán és Szarvason, majd októberben Budapesten, 2017 márciusában pedig Tatabányán mutatta be az Álmos legendája című táncművet, s továbbra is műsoron tartja. 

Legutóbb 2017. április 26-án Pozsonyban táncolták. 

Az előadásról képek és tudósítások az alábbi linkeken láthatók, olvas-hatók:

http://ujszo.com/online/kultura/2017/04/14/almos-pozsonyba-jon-fb

http://www.hirek.sk/kultura/20170427130528/Almos-legendaja-nagy-sikert-aratott-Pozsonyban.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/770-allva-tapsoltak-almos-legendajat.html

 

 

Hírek a Sopron Balett háza tájáról

A szaranszki kapcsolat

 

Alekszej Batrakov, a szaranszki Jausev Zenés Színház balettigazgatója tartott egyhetes mesterkurzust a Sopron Balett tagjainak 2017 januárjában. A munka eredményeképpen megszületett a Lángoló szív című balett koreográfiája, amelyet majd a 2017-2018. évadban láthatnak a nézők a Táncrapszódia című balettest részeként.

Demcsák Ottó koreográfus a Sopron Balett három férfi táncosával (Bolla Dániel, Füsi zsolt, Rovó Péter) utazik az oroszországi Szaranszkba 2017 májusában, hogy színpadra állítsa a Szkíta játékok című koreográfiáját. 

2017 szeptemberének első napjaiban megérkezett három orosz vendégművész, akik ebben az évadban a Sopron Balett társulatának teljes jogú tagjai lesznek. Alekszej Batrakov koreográfusként, balettmesterként, Darija Pisminceva és Andrej Potapov pedig táncművészként dolgoznak majd Sopronban.

Alekszej Batrakov, a szaranszki balett igazgatója a Sopron Balett próbatermében

 

A Sopron Balett új bemutatói a 2017/2018-as évadban


Táncrapszódia

Három táncjáték - két részben

 

 

Szergej Rahmanyinov - Alekszej Batrakov

Lángoló szív

A szerelem és hősiesség himnusza

A librettót Makszim Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumaiból Alekszej Batrakov írta

 

A táncjátékot Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumai ihlették. A lelket és szívet megemelő, hatalmas érzelmi amplitúdókkal dolgozó előadás az igaz szerelem és a közösségért hozott áldozat apoteózisa.

Táncolják: Danko – Rovó Péter; Larra – Füsi Zsolt; Lány – Szalai Dóra; A törzs tagjai – Csernus Anita, Horváth Renáta, Katona Imre m. v., Darija Pisminceva, Andrej Potapov, Sasvári Krisztina, Szabó Barbara Szofia

Jelmezterv: Szvetlana Tundavina, Szélyes Andrea
Látvány- és fényterv: Alekszej Batrakov, Kovács Ferenc
Rendező-koreográfus: Alekszej Batrakov

 

A Lángoló szív librettója

Makszim Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumaiból írta Alekszej Batrakov

 

Messze túl a tengeren, ahol a nap kél, élt egy hatalmas törzs. Volt köztük egy szép és erős ifjú, tekintete hideg és büszke, akár a madarak királyáé. Tetszett neki egy lány, s mindenáron meg akarta szerezni magának. De a dolgok más irányt vettek! A lány beleszeretett, s minden erejével igyekezett magához láncolni a gyönyörű ifjút, aki a legelsőnek tartotta magát a földön, s nem ismert sem istent, sem embert önnön magán kívül. A társai ekkor értették meg, miféle magányra kárhoztatta magát az ifjú, és sorsában rejlik büntetése!

Aztán a törzs szétszéledt, s az ifjú – aki a Larra nevet kapta, amely azt jelenti: kitaszított, számkivetett – egyedül maradt, mint a szabad madár. Larra évtizedeken át bolyongott az emberektől távol. Érezte, lassan eszét veszti, ereje elhagyja, a gonosz tüze pedig belülről emészti fel testét…

* * *

Danko a törzs élén haladt, mutatva az utat az erdőn át, miközben szeméből a jóság sugárzott. Nehéz út volt! Az ingovány lépten-nyomon kitátotta mohó, bűzös száját, a fák meg hatalmas falként torlaszolták el az utat. A rettenetes erdő megtizedelte a törzset, s Danko sehogy sem tudott segíteni rajtuk… Ám akkor meglátott egy lányt, ugyanazt, akit Larra valaha megbecstelenített, s Danko szívében fellobbant a szerelem lángja.

Észrevéve az embereket, Larrát félelem töltötte el. A perzselő nap, az éhség és a szomjúság megkínozták testét, ám mindenről megfeledkezett, ahogy meglátta a lányt, s újra alantas vágy ébredt benne. Meghallotta az elcsüggedt emberek elégedetlenkedését, s rávette őket, hogy Dankóra zúdítsák gonosz haragjukat.

Mit tegyek az emberekért? – gondolkodott el Danko.
Ne áldozd fel magad! – felelt a lány. – Az emberek nem méltók rá.
Veled megyek, ahová akarod, csak engedd, hogy megmentsem őket! A halál vár rájuk nélkülem.
Te halsz meg! Te halsz meg! – üvöltött fel a tömeg.

Danko nézte az embereket, akikért megszenvedte az utat, s látta, olyanok, akár a vadállatok. Az ő szívében azonban a szeretet tüze égett. Előrelépett, s mellét kezével felszakítva kitépte onnan a szívét.

Gyerünk! – kiáltott Danko, s az izzó szívet magasra tartva világította meg az emberek előtt az utat.

És a rengeteg szétnyílt előttük. Danko örömteli pillantást vetett a feltáruló tájra, és holtan esett össze.

Nincs többé! – mondta Larra. – Ami volt, immár az enyém!

S akárha Danko lenne, felragadta a lángoló szívet. Ám kezében a szív széttört, mintha sziklához csapták volna. Látva ezt az emberek magára hagyták őt. Nincs helye már az emberek között, sem élete, sem halála immár. Árnyékká vált, s így is marad mindörökké.

(Németh Ervin fordítása)

 

Mozart szelet

Háromtételes, finom humorú táncetűd arról, ahogy a közönség készül, útra kel és érkezik a színházba – a’ la Mozart! 
Koreográfus: Rovó Péter


Labirintus

A labirintus az örök emberi útkeresés szimbóluma, s annak az etikai kételynek a kivetülése, hogy képesek vagyunk-e az ismeretlen sötétségben tájékozódni, legyőzni az ős-gonoszt, és visszatalálunk-e a fényre.
Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó 


 

 

 

Korábbi előadásaik a társulatvezető, Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, koreográfus rendezésében:

 

Bonyár Judit - Hűvösvölgyi Péter - Demcsák Ottó: A SZÉP CERCERUSKA (mesetáncjáték, 2013)
Demcsák Ottó: CSILLAGOK SZÁRNYÁN (táncfantázia, 2013)
Demcsák Ottó - Mikó F. László: VÉGTELEN EURÓPA (táncmű, 2014)
Szarka Gyula - Szálinger Balázs - Demcsák Ottó: ÁLMOS LEGENDÁJA (táncmű, 2016)

 

 

A Sopron Balett előadásairól készült képek galériáit a címekre kattintva megtekintheti honlapunkon:

Csillagok szárnyán
A szép Cerceruska
Végtelen Európa
Álmos legendája
Labirintus
Diótörő