Színházi játékok gyerekeknek, diákoknak

Játssz velünk!

Ezzel a címmel játékos feladatokat helyezünk el a honlapunkon az alsós, a felsős és a középiskolás korosztály számára – életkorhoz igazítva. Az előadásokhoz kapcsolódó feladatlapok akár önállóan, akár a tanórák keretei között is megoldhatóak lesznek, a linkeken keresztül elérhető „tankockákat” nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok is jól használhatják majd. 

MÁTYÁS KIRÁLY KRÓNIKÁI

Kedvcsináló

Ezen a linken beszélgethetsz a rendezővel egy interjú keretében, és találsz egy érdekesnek ígérkező játékot is, amelynek címe: Hogy képzeled? Próbálkozz meg vele az előadás előtt, aztán a színház után ellenőrizd magad!

Ha ide kattintasz, egy színjátékot találsz, amit a társaiddal el is játszhatsz!

 

 

PÉTER ÉS A FARKAS -

Változatok egy Prokofjev-darabra

Alekszej Batrakov, a Sopron Balett orosz koreográfusa állította színpadra Szergej Prokofjev szimfonikus meséjét - ezúttal balett formájában. A darabhoz nektek, kisiskolásoknak pedig még egy meglepetéssel készült a színház dramaturgja, Németh Ervin, aki érdekes játékra hív benneteket.

A lap alján lévő letölthető dokumentumoknál megszerez-hetitek magatoknak a játékot, de ha ide kattintatok, akkor is hozzájuttok! A játékban egy-egy link további érdekességhez vezet benneteket! 

Jó szórakozást!

 

Ez itt egy SZÍNHÁZI KIS TRACTA - totó formájában.

(A megoldásokat alul megtalálod!)

1. A színházunk által is bemutatott Csíksomlyói magyar passió előtt épp 600 évvel, 1412-ben az oklevelek tanúsága szerint biztosan adtak elő Sopron városában színházi jellegű játékokat. Milyen típusú előadások voltak ezek?

1 mirákulumok, azaz szentek életét, csodatételeit feldolgozó középkori színjátékok

2 húsvéti passiójátékok

X iskoladrámák
 

2. A krónikák szerint a város tanulóifjúsága latin nyelvű darabokat adott előtt az 1600-as évek elején, amelyeket a város akkori polgármestere írt. Ki volt ő?

1 Faut András (krónikaíró, 1610-es városi krónika)

2 Wohlmuth János (1689-ben készített – kéziratos virginálkönyv, amellyel egy Stark nevű kocsmáros tanította 12 éves fiát zenei játékra)

X Lackner Kristóf
 

3. Az evangélikus líceum diákjai magyar nyelven adják elő Lakos János drámáját 1792-ben. Mi volt a címe?

1 Hunyadi László      2 Mátyás, az igazságos      X Törökverő Hunyadi


4. A mai épületet Medgyaszay István tervezte 1909-ben, aki a korábbi épület bővítése helyett a teljes átépítés mellett döntött. Az ő tervei alapján újították fel az épületet 1992-ben. Stílusában melyik magyarországi színház “ikertestvére”?

1 Szegedi Nemzeti Színház

2 Kaposvári Csíky Gergely Színház

X Veszprémi Petőfi Színház
 

5. Az új színházépületben játszott Jászai Mari, Márkus Emília, majd Rajz János. De a színészek között üdvözölhették a soproni nézők a korszak egyik filmsztárját is. Melyik volt a három közül?

1 Csortos Gyula        2 Kabos Jenő      X Jávor Pál
 

6. 1991-ben megalakult az önálló társulatú Soproni Petőfi Színház, amely 1992. december 3-án a Meteor című ünnepi előadással nyitotta meg a szecessziós stílusban felújított épületet. Kinek a komédiája ez a mű?

1 Friedrich Dürrenmatt      2 Anton Pavlovics Csehov    X Bernard Shaw
 

7. Az elmúlt négy évben kedvelt és foglalkoztatott szerzőnk volt Molnár Ferenc, akinek a nevét s talán egy művét bizonyára mindnyájan ismeritek. Melyik különös foglalkozást űzte az alábbiak közül Molnár Ferenc az írói mesterség mellett?

1  hintáslegény     2  haditudósító     X  joggyakornok  
     

8. Az egyik szívesen játszott Molnár-darabunk Az üvegcipő volt, amelyet idén nyárra fel is újítottunk, az Esztergomi Várszínházban léptünk fel vele két este július közepén. A másik volt a Liliom, amelynek márciusban volt a bemutatója nálunk. Ezzel a darabbal esett meg, hogy két zeneszerző is versengett azért, hogy a zenés darabot írhasson belőle: az egyik operát, a másik musicalt szeretett volna alkotni. Ki volt ez a két zeneszerző?

1  Puccini és Gerschwin   2  Bartók és Bernstein     X  Prokofjev és Lloyd Webber


9. Molnár legismertebb műve A Pál utcai fiúk. Ahogy nálunk, Olaszországban is már régóta iskolai kötelező olvasmány. A magyar filmesek korán rátaláltak: Balogh Béla kétszer is rendezett belőle némafilmet – előbb az Astra Filmgyárnál 1917-ben, majd a Star Filmgyárnál 1929-ben. Az olaszok se akartak lemaradni: az első változatukat már 1935-ben leforgatta Mario Monicelli. Ezután újabb magyar, amerikai és olasz változatok következtek. A most említendő három rendező közül melyiknek a filmjét jelölték Oscar-díjra?

1  Frank Borzage – amerikai (1934)    2  Fábri Zoltán  - magyar (1969)      X Maurizio Zaccaro – olasz (2003)


10. Az idei évadunk utolsó bemutatója Az Álmos legendája című táncjáték volt, amely a Gesta Hungarorum történetein alapul. Azt a történetet Annonymus írta. Ezt felhasználva Szarka Gyula, a Ghymes együttes vezetője szerezte a zenét, hozzá Szálinger Balázs költő írt szövegeket, a táncokat pedig Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője koreografálta. Demcsák Ottó a Győri Balett tagjaként szintén táncolt olyan szerepet, amely egy irodalmi műben született meg először. Melyik ez a táncmű a három közül?

1 Bolero         2 A nap szerettei      X  Gulliver úr utazásai   

 

11. A színház nagyon fontosnak tekinti a gyerek és diák nézőit, ezért nekik szóló, ún. színházi nevelési előadásokat is készít minden évben. A Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon, valamint az idei Bocsáss meg, Madárijesztő! után az októbertől kezdődő évadban a 35 kiló remény című játékot láthatjátok majd. Ki az eredeti történet szerzője?

1 Janne Teller     2 Anna Gavalda     X Vlagyimir Zseleznyikov

 

12. A Dúvadnevelde című játék egy vonatúttal kezdődik, amely során fiatalkorú fiúkat szállítanak egy büntetőintézetbe. A vonaton a fiúk visszaálmodják magukat a gyerekkorba – egy orosz rajzfilm főcímdalának hangjaira. A film főhőse egy különös állatfigura, Cseburaska. Melyik ő?


13. Az egyik színházi nevelési előadásunk főhősét, Lenkát alakító gyerekszereplőt, Soós Lindát több előadásban is láthattátok színházunkban. A következő felsorolások közül az egyik tartalmaz két olyan darabcímet, amelyekben biztosan nem játszott. Melyik felsorolásban vannak ezek a darabok?

1 Csillagbölcső – Semmi – Énekes madár

2 Semmi – Bocsáss meg, Madárijesztő! – Liliom

X Dúvadnevelde – Csillagbölcső – Luke és Jon

 

+ 1  Végezetül hadd ajánljam figyelmetekbe a honlapunkat, ahol „Szövegközti” nyomozás címmel októberben játékot indítunk majd. A kiválasztott darab a Diótörő című balettelőadásunk lesz. Ennek egy német író, E. T. A. Hoffman meséje az alapja, amelynek rengeteg feldolgozása és fordítása született, legutóbb Varró Dániel költő is készített egyet gyerekek számára. A honlapos vetélkedőben majd ezeknek a titkoknak eredünk nyomába.

A mostani kérdés: ki írta a legnépszerűbb balettzenét ehhez a történethez?

1 Pjotr Iljics Csajkovszkij     2 Bartók Béla     X Szergej Szergejevics Prokofjev

 

A helyes megoldás:  2  X  1  X  X  1  2  1  2  X  2  2  X  + 1

 

35 kiló remény

35 kiló remény

Utálok suliba járni. Az égadta világon semmit nem utálok így. És ezzel még keveset mondtam. Rámegy az életem. A 35 kiló remény egy kiskamasz története, akinek remek a kézügyessége, hatalmas a szíve, de iskolába járni nagyon nem szeret, hiszen nem igazán tud megfelelni az ottani követelményeknek. Bármit megszerel, szívesen segít...

Kapcsolódó dokumentumok