Hírek - 2017. október 4.Sajtónapon Hippolyt

Jó hangulatú sajtónapon mutatkozott be az újságíróknak, tévéseknek, rádiósoknak a Hippolyt, a lakáj szereplőgárdája a Soproni Petőfi Színházban. A premier október 7-én lesz, a stábot telt ház várja.

A Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékot Eperjes Károly állítja színpadra a Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciójaként.  A Zenés évad nyitóelőadására gőzerővel készül a csapat, köztük hat kaposvári egyetemista, a jövő színészei.

Eperjes Károly rendező beszélt arról a sajtó munkatársainak, hogy fontos olyan alapokra helyezni a társulati munkát, amelyre építhet a színész és a néző egyaránt. Ez a darab ilyen, alkalmas erre, Molière-i mélységben ábrázolja a felkapaszkodott, meggazdagodott Schneider família úrhatnám polgárságát – őket Jourdainékhez hasonlítja – miközben bekerül a családba Hippolyt, azaz Tartuffe. Így a zenés szórakoztatás mellett meg lehet mutatni ennek a darabnak is az aktuális, érvényes értékeit, örök érvényű üzeneteit.

A címszerepet Savanyu Gergely játssza, aki egész próbafolyamat arra törekedett, hogy a történet szálainak mozgatása mellett beépítse a figurába Tartuffe-t, s ebben Eperjes Károlytól sok segítséget kapott. Nagyon jól együtt tudtak dolgozni vele, valamint olyan korszakos színészegyéniségekkel, mint Reviczky Gábor és Horváth Zsuzsa. Az pedig külön jó érzéssel töltötte el, hogy kaposvári egyetemistákkal is szerepelhet, hiszen ő is ott végzett.

Reviczky Gábor, aki Schneider Mátyást alakítja az előadásban, kifejtette: olyan parádés dialógusokkal telített tökéletes remekművet írtak Nóti Károlyék, hogy, ha nem lennének bennük a népszerűvé vált dalok, akkor is ragyogóan állna az egész a saját lábán. Nem akarja Kabos Gyulát utánozni – fel sem merült benne – inkább szeretné megmutatni a játékával, miként látja ezt a figurát és a közönségre bízza mindennek a megítélését.

A Schneidernét megformáló Horváth Zsuzsa elmondta: darab a humor mellett hordozza magában azokat a drámai mélységeket, sorsokat, amelyek viszik a színészt, hogy igaz mondatokat igazul mondjanak és játszanak el a színpadon. Szerepe szerint neki kell irányítania férjet, meghoznia azokat a döntéseket, amelyekkel előrébb jutnak, és ki tudják házasítani a lányukat. Úgy érzi, a kiemelkedés érdekében ez elfogadható lenne ma is, hiszen mindenki törekszik arra, hogy jobban, boldogabban éljen.

Horányi László Makáts főtanácsos bőrébe bújik az előadásban. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon aktuális a mű és az általa megformált karakter.  Ma is elég sűrűn találkozunk ilyen emberekkel a közéletben, akik mindenről beszélnek, csak a lényegről nem. A külsőségekben, felszínességben rejlő gondolkodás pedig mindennapos.

A Tóbiást alakító Papp Attila hangsúlyozta, hálás, kedves ziccerszerepet kapott, amelynek épp az a nehézsége, hogy vékony pengeélen kell táncolnia a karakter megteremtésében, életre keltésében. Nem szabad csak a közönség reakciójára, visszajelzéseire, a slágerdalokra bíznia magát, hanem megtartva a pontosság szabályait kell játszaniuk, így jöhet létre egy felszabadult előadás. Annak pedig külön örült, hogy új impulzusokat kaphatott az egyetemista színészektől, akikkel nagyon jól dolgoztak együtt.

Az előadásban a Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatói láthatók: Terkát Maizác Stefánia,  Nagy Andrást Mucsi Kristóf, Makáts Csabát Habodász István, Mimit Török Sára, Julcsát pedig kettős szereposztásban Kádas Petra és Sziládi Hajna alakítja.

A sajtónapon ők arról beszéltek, hogy nagyon jól érezték magukat a városban, a színházban, sokat tanultak a próbafolyamat alatt az osztályfőnököktől, aki most rendezte őket és a tapasztalt színészektől is. Izgalommal várják a bemutatót, szerepeikről pedig így vallanak:

Mucsi Kristóf

Maizác Stefánia

Habodász István

Sziládi Hajna

Kádas Petra

Török Sára

 

További színészmondatok a szereplőktől itt:
 

Savanyu Gergely

Horváth Zsuzsa

Papp Attila

Horányi László
 

HIPPOLYT, A LAKÁJ

Zágon István színdarabját és Nóti Károly film forgatókönyvét

zenés színpadra alkalmazta: Vajda Katalin és Vajda Anikó

a betétdalok zenéjét szerezte: Eisemann Mihály, DeFries Károly, Márkus Alfréd

a betétdalok szövegét írták: Harmath Imre, Füredi Imre, Kellér Dezső, Mihály István, Szécsén Mihály, Szilágyi László és Zágon István

Fotók: Torma Sándor
Fotók: Pomezanski György