Hírek - 2017. október 2.A kiemelkedés nem bűn

- Szerető feleség ő, aki védi a családját, jómódot akar biztosítani a lányuknak, maguknak, fel szeretne emelkedni, kitörni az alsóbb társadalmi helyzetükből. Régen is volt ilyen, ma is láthatjuk, tapasztalhatjuk ezt a jelenséget, és szerintem ez nem elítélendő bűn - mondta Horváth Zsuzsa Jászai-, Déryné- és Aase-díjas színművész, aki Schneider Mátyásnét formálja meg a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékban a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Eperjes Károly.

A színművésznő hozzátette: mindenki törekszik arra, hogy jól éljen, s ennek egyik eszköze a gazdagság, mert attól remélik a boldogságot. Pedig szerinte inkább ehhez az utat nem az anyagi javak hajszolása, hanem a családi szeretet, az összetartozás jelenti. A Schneider család  a kifelé való élést és magamutogatást választja ennek bizonyítására. Közben egy felkapaszkodott fuvaros dinasztiáról van szó, akik megpróbálnak az arisztokráciához tartozni, tesznek is ezért lépéseket, de a felfelé jutáshoz a lépcsők magasnak bizonyulnak számukra, törekvéseiket meghatározzák az alaptulajdonságaik és ezért is vall kudarcot a kísérletük.  

- Ebben a családban a nő a dominánsabb, neki kell irányítania férjet, meghoznia azokat a döntéseket, amelyekkel előrébb jutnak, és ki tudják házasítani a lányukat. Sokrétű, izgalmas ez a szerep. Reviczky Gáborral  megértjük egymást, remélem, a közönség is jól fogadja majd az előadást.

 

HIPPOLYT, A LAKÁJ

Zágon István színdarabját és Nóti Károly film forgatókönyvét

zenés színpadra alkalmazta: Vajda Katalin és Vajda Anikó

a betétdalok zenéjét szerezte: Eisemann Mihály, DeFries Károly, Márkus Alfréd

a betétdalok szövegét írták: Harmath Imre, Füredi Imre, Kellér Dezső, Mihály István, Szécsén Mihály, Szilágyi László és Zágon István