Hírek - 2020. június 30.Széchenyitől Szent Ferencig

A földtől az égig, mélységtől a magasságig, nagyívű történetekkel, hősökkel, példaképek útjaival, műfaji sokszínűséggel, vonzó szereposztásokkal várja a közönséget a Soproni Petőfi Színház a hűség évadában. Holnap rendhagyó évadzáróval egybekötött évadnyitót tart a társulat. Már gőzerővel próbálják A padlás félig mese, félig musicalt. Augusztusban és szeptemberben a Stabat Mater táncművet kezdi el felújítani a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett. Katona Imre új darabja, az Isten komédiása című misztériumjáték ősbemutatóként szerepel a műsoron. Sopron első díszpolgárának, a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak utolsó napjai elevenednek meg a nézők előtt Németh László történelmi drámájában. Lánczy Margitnak, egy legendás, ártatlanul meghurcolt színésznőnek a sorsát mutatja be igaz történet alapján a Római karnevál. Bemutatkoznak az előadások. Műsorfüzet, ajánlók, szereposztások, érdekességek a darabokról, a szerzőkről, színészekről, a produkciókról itt.

Műsorfüzet a 2020/21-es évadról itt:

https://issuu.com/prokulturasopron/docs/spsz_musorfuzet_web
 

Írások, háttéranyagok, érdekességek, beharangozók az előadásokról:

A padlás

Fényév távolság egy soproni padláson, ahol minden megtörténhet. Időutazás ég és föld között, mesésen és valóságosan, retróhangulatban, generációkat összekötő történettel.

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1567-a-padlas-fenyev-tavolsag.html  

Stabat Mater

Tánc keresztfán túli üzenettel. Háború, megváltás, bibliai szereplők. Pergolesi, valamint Sosztakovics érzelmeket felkavaró muzsikája. A Stabat Mater a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett nagyszabású koprodukciója két koreográfus gondolataival.

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1566-stabat-mater-utjaink-az-eletert.html 

Isten komédiása

Legendás csodák követték lépéseit. Egyénisége, hite magnetikus erővel vonzotta az embereket. A ferences rend megalapítójává, Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjévé vált, cselekedete, útja a kereszténység egyik alapköve, iránymutatója. Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátéka Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel.

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1565-isten-komediasa-boldogsagra-tanit%C2%A0%C2%A0.html

Széchenyi

Sakkjátszmák, élet, morál, filozófia, hit, politika és a nemzet sorsa. Miben rejlik a hős ereje és gyengesége? Széchenyi István, az igazságszerető ember utolsó napjai és a mai napig ható kérdései. 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1568-szechenyi-az-igazsagszereto-ember.html

Római karnevál

Egy pálya az életért. Éhhalál vagy reflektorfény? Megtörténik a csoda vagy győz a hatalmi játszma? Lánczy Margit meghurcolt színésznő és a kommunizmus áldozatainak emlékére igaz történet alapján. Tisztelet és jutalomjáték az erdélyi színjátszás legendájának, a hatvanadik évadát kezdő Farkas Ibolyának. 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1569-romai-karneval-a-mult-tukreben.html