Hírek - 2021. február 25.Farinelli, a lángoló csillag

Lángoló csillagnak hívták. Királyok hajbókoltak előtte, pénztárnokaik sápadtan öntötték elé országaik pénzét, kincseit. A nők hisztérikus mámorban eszméletüket vesztették a fellépésein. Akadt, aki magához térve egy hétig önkívületben bolyongott medáljába rejtett képét ölelgetve, nevét sóhajtva. Egy kisregény szerint megcsendültek a magasban az operaházi kristálycsillárok, ha énekelt. A csembalónál ülő karmester földhöz vágta parókáját, mert nem tudták követni az áriáját és a percekig kitartott legmagasabb hangjait. A barokk korszak legnagyobb sztárjaként vonult be a történelembe legendájával, hírnevével, gazdagságával és emberi vívódásaival együtt. Halálakor azt kérte, ötven szegény ember kísérje utolsó útjára és mindannyian kapjanak ezért bőséges adományt. Az életéről, kalandos sorsáról, egy korszak romantikájáról, szenvedélyes érzelmeiről szól a Farinelli című táncmű a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett látványos, grandiózus, nagyszabású koprodukciója. A sztárkoreográfusokkal, nemzetközi csapattal készülő előadás június 26-án látható a fertőrákosi barlangszínházban egyedülálló európai premierként, a nyár egyik legnagyobb országos műfaji szenzációjaként. 


Sztárcsapat készíti az európai bemutatót

Világhírű koreográfusokkal, Peter Breuerrel és Artur Kolmakovval, táncoscsillagokkal, aranyhangúnak tartott dél-stájerországi kontratenor sztárénekessel, nagyszabású, látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. A most készülő koprodukció szintén szeretné meghódítani Európa színpadait, akárcsak Farinelli tette.

Az ő életéről, a készülő előadásról, az alkotókról számtalan érdekességet olvashattak már eddig is honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1793-kiralyok-gyogyitoja.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1740-farinelli-nemzetkozi-sztarokkal.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1779-misztikum-es-varazslat.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1785-farinelli-elegedett-koreografusok.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1791-farinelli-barlangszinhazi-energiaval.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1747-a-barokk-megasztar.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1722-barlangsztarok-farinelli%C2%A0.html

A pénztárnokok sápadtak a neve hallatán

Farinelli virtuóz volt, nagy és titokzatos egyéniség. Gazdagsággal és kitüntetésekkel terhelve olyan hírnévvel, félelmetes befolyással rendelkezett, mint előadóművész, hogy riválisa és barátja, Gioacchino Conti ("Gizziello") állítólag elájult a puszta kétségbeeséstől, amikor hallotta énekelni. A spanyol királyi család barátjaként, házi kamarazenészeként, politikai tanácsadójaként és gyógyítójaként ismert, miközben harminc éves korára hangjával leigázott egy kontinenst. Meghódította az operaházak közönségét. Európa hangjának hívták, aki beírta magát a műfaj történelmébe. Nagy uralkodók, királyok, császárok, hercegek előtt lépett fel. Versailles-ban énekelt XV. Lajos királynak, aki átadta neki gyémánttal szegélyezett portréját és annyi pénzzel jutalmazta, hogy arra halálsápadtan rezzentek össze a pénztárnokai. Farinelli fellépti díjai olyan magasak voltak, hogy színházak mentek csődbe annak idején, mert nem tudták kifizetni. Tulajdonképpen ő döntötte be Händel angliai színházát. A zeneszerző géniusz 1729-től szerette volna a sztárt Angliába csábítani, ám végül 1734-ben a rivális társaságnak sikerült Londonba invitálnia. Ezzel nehéz, gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe hozta a konkurenciát.

Egész napos képzés, katonai fegyelem

Farinelli tehetsége mögött rengeteg munka és tanulás állt. A kasztrált fiúkat énekiskolákba vitték akkoriban, ahol nagyon kemény képzést kaptak. Pontos napirend szerint, katonai fegyelemben éltek. A reggeli skálázások, beéneklések után egy órát csak technikailag nehéz darabok gyakorlásával töltöttek el. Ezután egy órát foglalkoztak a hangjuk díszességének, trilláiknak kialakításával. Majd tanáraik jelenlétében tükör előtt próbáltak, ügyelve a helyes testtartásra, a szükségtelen mimikák, arckifejezések eltüntetésére. Még ebéd előtt szintén hatvan percig irodalomtudományt tanultak. Majd étkezés után zeneelmélettel, előírt feladatok megírásával, cseppet sem könnyű kották másolásaival, diktálásokkal foglalkoztak. Ezután újabb irodalomtudomány óra következett. Mindemellett még időt kellett szakítaniuk a csembalójátékuk fejlesztésére, művek gyakorlásaira. Farinelli egyébként kiemelkedően játszott csembalón, később zeneszerzéssel is foglalkozott. Aki mindezek után hangilag, zeneileg sikeresnek, átütő erejű tehetségnek, igazi közönségvonzó személyiségnek és egyéniségnek bizonyult, csak az tudta meghódítani az operaházakat. Ő ilyen volt. Róla, egy korszak romantikájáról, életéről, hőseiről, ismert szereplőiről szól a látványos táncmű, amely nem akármilyen élményt kínál a közönségnek két táncegyüttes legjobb művészeinek a részvételével. A lángoló csillag szellemiségének a megidézésével együtt.

A most készülő táncmű története:

Mindenütt őt ünneplik, irigylik, ám életét a rémálmok, traumák, illúziók és a siker elillanásától való félelem jellemzi. Az előadásban megjelenik, ahogy a főhős a villájában éli mindennapjait, miközben illúziók sorozatában, a múltjában barangol. Visszagondol arra, életét Európában sikerek övezték. Felvillan gondolataiban az, amikor a spanyol király meghívására Spanyolországba utazott, ahol a kedélybetegségben szenvedő V. Fülöp királyt is meggyógyította varázslatos énekhangjával. Farinelli hamar népszerűvé vált a spanyol udvarban, közkedvelt alakja lett a spanyol nemességnek. Ottléte alatt megújította a színjátszást a spanyol operaházakban. A darab szerint Farinelli múltbéli szép emlékei elhalványulnak egy idő után. Sötétség borítja a hangulatát, magányosnak érzi magát és felemészti annak a gondolata, hogy az évek múlását nem állíthatja meg. Állandó szomorúság uralkodik rajta, amit csak barátai tudnak időnként elhalványítani. Baráti társaságának fontos tagja egy házaspár, Metastasio és Teresa. Utóbbi az énekes évek óta eltitkolt szerelme. Farinelli Teresa iránti szüntelen vágyakozása, viszonzatlan szerelme szenvedélyes víziókat kelt benne. Az út az énekes számára még így is a mennyek felé nyílik meg.