Hírek - 2024. április 26.Repül A pacsirta az OSZT-ra

Bekerült az Országos Színházi Találkozó szakmai programjába a Soproni Petőfi Színház nagysikerű produkciója, Jean Anouilh A pacsirta című színműve, amely Jeanne d'Arc történetét mutatja be. A rendező Kéri Kitty, aki elmondta: hálás mindenkinek, hogy ez az előadás létrejött, és ilyen sikert ért el. A seregszemlén június 14-én látható a darab.

 

A kaposvári Csiky Gergely Színház az idei Országos Színházi Találkozó házigazdája június 10-e és 16-a között. A megjelent hírek szerint idén 65 társulat 107 előadása közül válogatták ki azokat a darabokat, amelyek bekerültek a szemlére. A válogatók által ajánlott tíz nagyszínpadi és tíz kamaraszínházi előadásból a Csiky Gergely Színház művészeti tanácsa 14 darabot választott ki, amit a Kritikusok Céhe által jelölt további két független előadás egészít ki, így alakult ki a szakmai program.

 

Ebbe a rangos mezőnybe került be A pacsirta. Kéri Kitty, aki egyedüli női rendezőként jutott be, nem tagadta, a soproni bemutató különösen fontos számára. Ez a darab életének meghatározó ajándéka. Többet jelent számára, mint csak egy előadást. Lelkének, szakmai pályafutásának mérföldköve, s talán erkölcsi igazodási pontja is. Különleges összekapcsolódás egy lánnyal, aki majdnem hatszáz évvel korábban élt. Most még erősebb a kapcsolata ezzel a művel, szakmai életének fontos sikereként.

 – Természetesen a hála az első, amit mondhatok mindenkinek, aki segített abban, hogy ez az előadás létrejöhetett, és köszönet a meghívásért. Büszke vagyok az egész stábra! Kivételes és örömteli lehetőségnek tartom, hogy ilyen jelentős szakmai seregszemlén mutatkozhatunk be. Sohasem elismerésekért dolgozom, eszközként, közvetítőként tekintek magamra. Ha pátoszosnak is tűnik, de hiszem, hogy a művészet híd, amely összeköthet, segíthet a világ megértésében, és képes dimenziókat lépni egy-egy ihletett pillanatban, képes a nézővel együtt lélegezni. Hiszek a színház erejében, és ez az előadás lehetővé teszi, hogy egy lány történetét átélve csatornát nyissunk az egyetemes értékek felé. Előadásról előadásra kell dolgoznunk ezért. Szeretetteljes maximalista vagyok ilyenkor. Nagy öröm számomra, hogy a következő évadban is találkozhatok a soproni társulattal, a nézőkkel. A mai magyar kortárs drámaírói mezőny kiemelkedő tehetségének, Pass Andrea író–rendezőnek az Eltűnő ingerek című művét rendezem majd. Addig azonban még repülünk A pacsirtával Kaposvárra – mondta Kéri Kitty.

 

(V.R.)