Hírek - 2024. április 22.Tudatjuk: világra jött!

A Soproni Petőfi Színház színházi nevelési programjában szereplő kamaszokból összeállt diákszínjátszó csoport az Országos Diákszínjátszó Találkozó Győrben megrendezett nyugat-dunántúli regionális diákszínjátszó fesztiválján szombaton és vasárnap mutatta be - 10 másik diákszínjátszó csoport társaságában - a s Kamaszszületőben című előadását, amely arany minősítést kapott a Patonay Anita és Szivák-Tóth Viktor alkotta zsűritől.

A cím apropója: az április 20-án és 21-én megrendezett Országos Diákszínjátszó Fesztivál győri regionális találkozóján, ahol a nyugat-dunántúli diákszínpadok mutatták be darabjaikat, részt vett a Soproni Petőfi Színház színházi nevelési programjában vajúdó Kamaszszínpad is, amely Kamaszszületőben címmel mutatta be friss hangon megszólaló, kamaszos világszemléletű, érzékeny játékát. 

Csillagbölcső

A csapat tagjai – ezúttal nyolcan – persze nem most látták meg először a napvilágot helyettesítő színpadi fényt: többen közülük már évek óta játszanak a színház nevelési programjának keretében bemutatott színházi nevelési előadásokban, amelyeket a felsősök bérletében visz el a színház a 10–14 éves korosztálynak az iskolákba, vagy éppen a középiskolások is láthatják ezeket, ha igényük van rá. Ez évben közel húsz diák (11 évestől a 18 évesig) játszott és jelenleg is játszik azokban az előadásokban, amelyek kifejezetten a kis- és nagykamasz korosztály számára készültek el, s mindig kapcsolódik hozzájuk valamiféle feldolgozó, értelmezést és színházértést segítő mozzanat is. 

Így láthatták vagy láthatják a diákok kamaraszínházi előadásként a Csillagbölcső című színjátékot, amelyet közös értelmező beszélgetés követ a darab rendezőjével, a középiskolások megismerkedhetnek a Petőfi-anzikszok jelenetei segítségével a Petőfi-életmű néhány kevésbé ismert darabjával – s ezt a fiktív játékot maguk is folytathatják a színház honlapjának színházi nevelésről szóló részén közzétett játékok és feladatok révén.  Hamarosan, április 24-én bemutatja a csapat – két felnőtt színésszel, Rudolf Terézzel és Pintér Gáborral kiegészülve – az Elkallódva című színházi nevelési előadást a 13-18 éves korosztálynak, amelyet további 38 alkalommal játszanak még az iskolákban, majd júniusban az 5-6. osztályosoknak viszik el a Pad alatt című, foglalkozással együtt játszott előadást.

S visszatérve az apropóhoz: diákjaink a győri diákszínjátszó találkozó zárásaként, vasárnap mutatták be Kamaszszületőben című játékukat a hasonló korúakból álló diák közönségnek és a zsűrinek. A felfokozott hangulatban lévő – a fesztiválon korábban is remek előadásokat látó – közönség a harsány nevetésektől a szívszorító csendekig tartó skála minden regiszterét megszólaltatva nagyon érzékenyen reagált az előadásra, amely a legjobb formáját futotta: a közönség vastapsától, majd a játszókat körbevevő spontán érdeklődéstől és tetszésnyilvání-tástól kísérve a zsűritől is a legjobb véleményt kapta, ami aztán az eredményhirdetéskor az arany minősítésben és a „Személyes hangú történetmesélésért” különdíjban testesült meg. 

A Kamaszszületőben szereplői: Czaher Gergő, Horváth Kristóf, Kocsis Adél, Libor Csaba, Papp Zsuzsanna Cserne, Jegor Prikazcsikov, Szedenics Dominik, Vörösmarthy Zara
Rendező: Németh Ervin