Hírek - 2021. július 17.Emlékezetes fesztivál

- Emlékezetes az idei SopronDrum, hiszen a világjárvány miatt egy év kihagyás után végre megrendezhettük, ismét világsztárokat láthattunk vendégül, és a dzsessz mellett újdonságként megjelent a blues műfaja nálunk. Annak pedig külön örülök, hogy a workshopokon a nemzetközi ütősmezőny legjobbjaitól tanulhattak a fiatalok. Számomra mindig ez jelenti a legnagyobb sikert, hiszen értük hoztuk létre az egész eseményt - mondta a Kossuth-díjas Horváth Kornél, ütőhangszeres művész a harmadik SopronDrum fesztivál művészeti vezetője, miután véget ért a július 15. és 17. között megrendezett találkozó Sopronban és a fertőrákosi barlangszínházban.

Az esemény fontos küldetéseként világsztároktól, mesterdobosoktól, ütőhangszeres nagyágyúktól  leshették el a fortélyokat a fiatal generáció tagjai ezekben a napokban. A dzsessztől a rockon, popon át a komolyzenéig széles műfaji skálát öleltek fel Wolfgang Haffner és Szendőfi Péter dobosok, valamint David Friedman vibrafonművész, és Theodor Milkov marimbaművész mesterkurzusai Sopronban.

Az idei fesztivál központi koncertjét a fertőrákosi barlangszínházban rendezték meg. Robben Ford ikonikus blues-és jazzgitáros, énekes, valamint Bill Evans szaxofonos legenda a Miles, Blues és azon túl című produkciója a rendezvény hatalmas sikerű estjének bizonyult. Mindkettőjük játszott Miles Davis zenekarában, műsoruk egyfajta tisztelgés volt a műfaj géniusza, szellemi öröksége előtt. A koncerten fellépett szóló improvizációkkal David Friedman. 

A fesztivál zárásaként a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban a SONUS ütőegyüttes és a X. Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duóverseny győztesei léptek fel, valamint meglepetésként Theodor Milkov marimbaművész is játszott néhány kompozíciót. 

- Készülünk a következő fesztiválra, hogy jövőre ismét a világ legnagyobb ütőseit, kimagasló egyéniségeit, tudjuk elhozni Sopronba. Ezt az eseményt nem tudnánk megrendezni, ha nem állna mögöttünk a Pro Kultúra Sopron kulturális intézményhálózat. A dolgozók, segítők hatalmas munkát végeznek egész évben, hogy ilyen színvonalú rendezvényt tarhassunk a városban. Köszönet jár nekik azoknak a nemzetközi sztároknak a nevében is, akiknek gratuláló, elismerő szavait kaptuk meg az elmúlt években és a mostani zárónap után. Ennek szellemében szervezzük a negyedik SopronDrumot - hangsúlyozta a fesztivál művészeti vezetője.           

Horváth Kornél a fiatalokkal Szendőfi Péter workshopján. Értük jött létre a fesztivál.
Fotó: Hortobágyi Oros
Horváth Kornél köszönti Csepregi Mártont és Malasits Léna Madlénát az Országos Maros Gábor Ütőhangszeres verseny duó kategóriának a nyerteseit
Fotó: Hortobágyi Oros
Horváth Kornél, Theodor Milkov és David Friedman
Fotó: Hortobágyi Oros