Hírek - 2021. június 9.Mágikus Carmina Burana

A Carmina Burana legendás művel kezdődik a Kékfrankos bérlet a fertőrákosi barlangszínházban június 13-án este nyolc órakor. A koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a mintegy nyolcvantagú győri szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg, valamint operaénekesek is fellépnek velük. A karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. Így szólalnak meg a huszadik század legismertebb dallamai. Mágikusan, misztikusan, ikonikusan. Világot teremtő és mozgató őserővel. A természet, a szerelem élményével, megújulásával. A  nagyszabású, grandiózus előadás a nyár egyik emlékezetes komolyzenei élményét garantálja a közönségnek.  

A Budapesti Lantos kórust Gerenday Ágnes, a Győri Liszt Ferenc kórust Csorba János vezényli, a  Soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. A produkcióban énekel: Rácz Rita (szoprán), Szappanos Tibor (tenor), Haja Zsolt (bariton).

Carl Orff a legnagyobb és egyben legelső színpadi sikerét érte el ezzel a művel. A darab alapjait egy XIII. századi versgyűjtemény-kódex alkotta. Véletlenül akadtak rá a latin, középfelnémet, ófrancia és provanszál nyelvű költeményeket tartalmazó kötetre.  A verseket - néhány igen szabadszájú, érzéki, humoros, lírai -  szerzetesek és vándordiákok írták a bajorországi Benediktbeuern kolostorában. A burai dalokat (Carmina Burana) Orff kerek történetté formálta, és már megírása pillanatában szcenikus kantátának - világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel - szánta. A szakmai beszámolók szerint Orff már a húszas évektől intenzíven foglalkozott a zenepedagógia megújításával. A legfontosabbnak a ritmus tanítását tartotta. Úgy gondolta, egyszerűbb ritmusok eleve örömöt okoznak a tanulónak, a makacsul ismételgetett képleteknek pedig szinte mágikus hatásuk van. Zenéjéből kiküszöbölt mindenfajta érzelmességet. Száműzte a kromatikát. A gregorián, illetve a középkori trubadúrzene dallamvilágát tekintette mintának. Igen nagy szerepet adott az ütőhangszereknek. Ez pedig ebben a művében óriási erővel hatott.

A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án. A Carmina Burana a premiertől kezdve hatalmas népszerűségnek örvendett. Ma egyike a huszadik századi muzsika legkedveltebb darabjainak.