Hírek - 2020. december 17.István, a király visszatér

A 25., 30., és 35. jubileumi István, a király produkciók címszereplője. Feke Pál életéhez szorosan hozzátartozik a kultikus rockopera. Megváltoztatta a pályafutását, kíséri sorsát. Idén óriási, kirobbanó sikerrel vendégeskedett a fertőrákosi barlangszínházban a mű általa megálmodott koncert változatával. Közkívánatra a következő szezonban, augusztus 14-én visszatér a játszóhelyre, hogy a nagyszabású, látványos fény - és animációs technikával készült, modern megszólalású előadást újra láthassák a nézők. Az idei országos turnéban Feke Pál, Szomor György, Simon Boglárka, Dolhai Attila, Borbély Richárd / Serbán Attila, Herczeg Flóra és Novák Péter állt színpadra. Őket kísérte a kitűnő zenészekből álló Crescendo Music Orchestra. A közönség visszavárja őket, hogy a legenda tovább éljen az évszázados falak között.   

A soproni színházhoz és a hűség városához ezer szállal kötődő Feke Pál tavaly ünnepelte pályafutásának két évtizedes jubileumát. Gazdag összegzést készíthetett, hiszen félszázat meghaladja azoknak a rockoperáknak, musicaleknek, zenés műveknek a száma, amelyeknek főszerepét eljátszhatta. Ezek közül kiemelkedik az István, a király.

A darab dalai hozzájárultak ahhoz, hogy kamaszként eldöntse, a színpad felé veszi az irányt. A mű amerikai turnéján mindössze 20 évesen már Koppány szerepét énekelte, később Kecskeméten Tordát játszhatta el. A 25 éves rockopera jubileumának tiszteletére meghirdetett Társulat című televíziós műsor győzteseként végleg megpecsételődött a kapcsolata az István, a királlyal. Azóta is szívügye Szörényi Levente és Bródy János legendává vált szerzeménye. Több rendezésben, feldolgozásban, országos aréna turnékon, színházakban énekelte a főszereplők dalait. Főként Istvánt, máskor Koppányt.

Az előadó nem tesz különbséget abban, hogy melyik figura bőrébe bújik szívesebben. Ahogy korábban elmondta, Koppány figurája szerinte népszerű a nézők körében, mert a klasszikus rosszfiúkat, lázadókat szeretik az emberek. Ez ebből a szempontból a műben egy direkt szerep. Egyértelműek a céljai, indítékai. A dalai is ilyen célzottan kemények. István szerepéről viszont azt gondolja, összetettebb, önmarcangoló, lírai, miközben megkövetel egy vezetői kiállást, határozottságot. Ez a kettősség énekesileg is próbára teszi az előadókat.

Feke Pál annak tiszteletére, hogy a Boldizsár Miklós műve alapján készült rockopera 35 éves lett, létrehozta a darab keresztmetszetéből készült koncertturnét. Ez az István, a király produkció teljesen az ő elképzeléseinek megfelelően jött létre a Zikkurat Színpadi Ügynökség különleges engedélye alapján. A látványos koncert-show óriási siker volt országban több helyen, így idén a fertőrákosi barlangszínházban is, ahol a közönség felállva ünnepelte a stábot.

Közkívánatra a csapat visszatér jövőre a nagyszabású produkcióval és a feledhetetlen dalokkal Fertőrákosra. A legendák évadában a nézőkkel együtt szeretnék a mű történetét tovább írni. Barlangszínházi legendaként.    

Barlangsztárok sorozatunkban itt olvashatnak Feke Pálról és az István, a király legendájáról: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1715-barlangsztarok-feke%C2%A0pal-es-istvan,-a-kiraly.html