Hírek - 2020. október 31.Stabat Mater: behúzza a nézőt

Nagy tetszést aratott a Stabat Mater első előadása a leghűségesebb város teátrumában pénteken este. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciója látványos, parádés, magas színvonalú táncos teljesítményekkel, a színpadon játszó zenekarral, operaénekesekkel, Sosztakovics és Pergolesi muzsikájával emlékezetes színházi élményt adott a műfajt szerető és értő nézőknek. A két koreográfus, Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó gondolatai a műről elérték céljukat. A darabot megtekintette Michael Fichtenbaum, az ausztriai együttes művészeti igazgatója, aki gratulált a csapatnak.

Húros Annamária díszlet és jelmezvilága, Alekszej Batrakov története, művészi munkája, Sosztakovics zenéje nagy hatású első felvonást eredményezett.  A koreográfiája modern-klasszikus elemekből áll. A szakemberek szerint szép, de technikailag nehéz, bonyolult ez a stílus. Az országban kevesen, a legnagyobb együttesek képviselik a lábujjhegyen táncolást. A spicctechnika koncentrált, precíz lábmunkát, erős testtudatot és jó balettalapokat igényel. Így varázsolták el a közönséget hat nemzet táncosai, akik szólókban is parádéztak.

Demcsák Ottó a rá jellemző fúziós elemekre épülő koreográfiájával, látványos, komoly technikai tudást igénylő emelésekkel, érzelemgazdag duettekkel, össztáncokkal, ugrásokkal tovább emelte a produkció légkörét. A Stabat Mater szakrális tartalmát kiemelve kapcsolódott az első felvonásban a mai kor háborúit megmutató történethez. Az összművészeti hatást, az előadás erejét fokozta, más dimenzióba emelte, hogy Pergolesi művét a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játszotta Kóczán Péter vezényletével, Benedekffy Katalin és Forgó Eszter magas szintű énekesi teljesítményével.

A Stabat Mater táncmű szereplői, közreműködői, alkotói csapata mindkét felvonás után vastapsot kaptak teljesítményükért.  Az előadás folyamatosan szerepel a Petőfi Színház műsorán.