Hírek - 2020. október 12.Stabat Mater: hat nemzet táncosaival

Hat nemzet - magyar, orosz, ukrán, osztrák, brazil, olasz - képviselőivel, szimfonikus zenekarral, operaénekesek és helyi gyermekek részvételével október 30-án láthatják a nézők először a Stabat Mater táncművet a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában a leghűségesebb város teátrumában. Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfusok a világ legismertebb Mária-himnuszát inspiráló történetet dolgozták fel Sosztakovics, valamint Pergolesi varázslatos, érzelemgazdag muzsikájával. Az évad kiemelkedő, nagyszabású, különleges élményt és látványt kínáló bemutatóját gőzerővel próbálják.

A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett között  a 2018–ban kötött együttműködés szemmel láthatóan tartalmasnak bizonyult, hiszen a tavalyi Szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Az Ausztriából érkező neves táncműhely a Coco Chanel életéről szóló új produkciójának bemutatóját a Petőfi Színházban tartotta, ez volt a nemzetközi turnéjuk első állomása egyben. Ebben az évadban a Stabat Mater táncműhöz érkeztek szereplők az osztrák csoportból. Őket ismerősként üdvözölték a soproni táncosok, hiszen tavasszal már elkezdték együtt próbálni a Stabat Matert. 

Merre fordulhat az ember az élet szolgálatáért, reményért? Milyen út vezet a felfelé és befelé figyelésig, a feltámadás, a megváltás valódi üzenetéig? Ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfusok, akik a világ legismertebb Mária-himnuszát inspiráló történetet, a Stabat Matert dolgozzák fel a tánc nyelvén Sopronban. 

Az első felvonásban Alekszej Batrakov koreográfiáját tekinthetik meg a nézők. Gondolatai központjában a fiát elvesztő asszony fájdalmát helyezi, mégpedig a háború tükrében. Időtlenül, mert háborúk ma is zajlanak a világban, anyák siratják gyermekeiket, az apokalipszis bibliai lovasai pedig vágtatnak. Inspirációt jelentett számára Sosztakovics zenéje, erre készít klasszikus alapú, megközelítőleg hatvan perces koreográfiát. Ebben a részben soproni gyerekek is szerepelnek.

Demcsák Ottó Pergolesi legismertebb feldolgozását választotta a történet ábrázolásához. A mintegy negyven perces második részben a koreográfus a négy evangélium felhasználásával mutatja meg a történetet, megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. Közülük egyiket bukott angyalként ábrázolja. Ő a szakralitást kiemelve közelíti meg a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról szóló művet. A zenei alkotást minden egyes előadáson a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. Dupla szereposztásokban énekel majd Benedekffy Katalin, Eisienbeck Ágota, Megyesi Schwartz Lúcia, Forgó Eszter. A két részt gondolati és érzelmi síkon Mária jelenései kapcsolják össze. Máriát Szőcs Erika jeleníti meg.

Az első felvonás különleges díszlet és jelmezvilágát Húros Annamária alakítja ki. A másodiknak ő a jelmeztervezője, a díszlet itt Demcsák Ottó munkája. A dramaturg Katona Imre. Az egész előadás rendezője Demcsák Ottó.