Hírek - 2020. augusztus 11.Kisjátékfilm készült

Kisjátékfilmet forgattak A muter meg dzsinnek soproni színházi nevelési program felsősöknek szóló előadásából a leghűségesebb város teátrumában. A történet a gyermek szemszögéből mutatja be a családon belüli alkoholizmust. Az alkotásban a társulat tagjai is részt vettek. A rendező-vágó Németh Anna, az operatőr Mike László.

Németh Ervin programvezető irányításával tavaly november óta soproni és környékbeli iskolákban eddig nyolcvan alkalommal játszották el összesen kétezer diáknak az Elekes Dóra azonos című könyve felhasználásával készült színpadi adaptációt. Jártak vele Nagycenken, Peresztegen, Sopronkövesden, Sopronhorpácson, Hegykőn, Ágfalván, Kópházán, Mezőörsön, Bőn, Zsirán, Szombathelyen, Csepregen, Pápán, Egyházasfaluban és Bécsben. Az előadás kiskamasz hőse igyekszik a maga nyelvén megérteni és magyarázni azt a világot, amelyben anyját – vagyis inkább csak mutert – fogva tartják az alkohol dzsinnjei.

Most kisjátékfilm formájában dolgozzák fel a történetet. Németh Ervin, aki a filmes változat forgatókönyvét elkészítette, elmondta: a világjárvány előtt a Máltai Szeretetszolgálat soproni vezetője kereste meg, hogy érdekelné őket ez az adaptáció. Szívesen megnézné, mert a témával ők is foglalkoznak, nem színházi alapú, drámás foglalkozásként, hanem mentalhigiénés programjukban. A színházak, iskolák bezárása miatt már az utolsó előadást nem tudta megtartani Németh Ervin és csapata, így több felnőtt szakember, tanár lemaradt erről.

Ezért úgy döntöttek, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával leforgatnak egy megközelítőleg 25 perces kisjátékfilmet A muter meg a dzsinnek produkcióból. A téma húsba vágó aktualítása miatt a film mellé módszertani füzetet is mellékelnek, s így a szakképzett drámapedagógusok ezeknek a segítségével gyermek és felnőtt közegben vezethetik a foglalkozást.  

A tervek szerint a most leforgatott kisjátékfilmet és a módszertani segédanyagot várhatóan október végétől elérhetővé teszik a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Film internetes felületein, közösségi oldalain, és igény esetén dvd-formában a színházi nevelési program kiadványával együtt eljuttatják az iskoláknak.


Az Anyu dzsinnjei kisjátékfilmben a soproni társulatból szerepel Szőcs Erika, ő játssza a központi figurát, az alkoholista anyát. Molnár Anikó a tanárnőt, Savanyu Gergely az apát, Papp Attila a Havert, Major Zsolt a nagypapát, Marosszéki Tamás az új, felbukkanó szerelmet jelentő férfit, Colost pedig Benczur Adrián alakítja. A két gyermekszereplő Szedenics Dominik és Hegedűs Csanád.     

A Soproni Petőfi Színház nyolc évvel ezelőtt az országban elsők között indított színházi nevelési programot. A teátrum tudatosan, nagy energiákat mozgatva dinamikusan nyitott a fiatal közönség irányába, s a sikeres iskolaszínházi produkcióinak, valamint a városi és környékbeli pedagógusokkal való jó együttműködésnek köszönhetően nőtt ennek a korosztálynak a létszáma a bérletesek között. Mindemellett több ezer diák találkozott rájuk szabott témájú, iskolai keretekhez alkalmazott, a saját környezetükben bemutatott darabokkkal, hozzájuk kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozásokkal, színházi nevelési előadásokkal. A soproni teátrum kiadványban összegezte a programjának szakmai tapasztalatait, és eljuttatta az oktatási intézményekbe, színházakba. A kiadávány elérhető a színház honlapján, és letölthető  ide kattintva. 

A soproni színházi nevelési programban a Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő!  című darabok voltak láthatók a nyitó esztendőkben, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Ezután Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című színházi nevelési előadással járta a városi és környékbeli oktatási intézményeket. Majd következett a Csillagkutya. A kemény, őszinte, ugyanakkor lélekemelő, különleges játék az anyátlanul nevelődő Joel életéről, a mindennapok nehézségeivel dacoló édesapáról szólt, akiket az emlékek és a jövőről dédelgetett álmok tartanak életben. Az elmúlt évadban a tánc formanyelvének megismertetése volt a cél, ezért készült A csodatévő lány című táncjáték Alekszej Batrakov koreográfiájával. A produkciót meghívták tavaly Budapestre a SŐT 7 Fesztiválra.