Hírek - 2020. február 20.Deficit és Tizennyolc az emléknap alkalmából

Két előadással tiszteleg a kommunizmus áldozatainak emléke előtt a Pro Kultúra Sopron Noprofit Kft. a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Csurka István Deficit című színművét láthatja a közönség Szilágyi Tibor rendezésében a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában február 24–én (hétfőn) este hat órakor, majd másnap ugyancsak este hat órakor a Tizennyolc című produkcióval vendégeskedik a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház.

Az országgyűlés 2000-ben fogadott el határozatot arról, hogy február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. A Soproni Tavaszi Napok keretében a szervező Pro Kultúra két meghívott előadást az emlékezésnek szentel. Ezzel csatlakozva a városi rendezvényekhez.  

A Deficit című produkció különlegessége, hogy Szilágyi Tibor Kossuth– és Jászai–díjas, kiváló és érdemes művész negyven évvel ezelőtt a magyar ősbemutatón játszotta a darab főszerepét, s most ő állította színpadra a legendás drámát.  
 
Bővebben az előadásról itt:


http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1431-deficit-szilagyi-tibor-rendezeseben.html

A Tizennyolc című történelmi drámát Andrási Attila írta és rendezte. A nagy háború befejező évében játszódik a történet, a Magyar Királyság 1918-as utolsó októberi három napját mutatja be. A cselekmény az összeomlást elősegítő csoportok és azok között játszódik, akik megpróbálják összetartani a széteső monarchiát. Szerelem, gyűlölet, halál és cselszövések szálain futnak az események.

Az előadásról itt olvashatnak:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1450-tizennyolc-utolso-harom-nap.html