Hírek - 2019. augusztus 21.Zenta: felvidéki katarzis

Standing ovationnal, azaz székükből felállva vastapssal ünnepelték a nézők a Zenta, 1697. rockopera stábját a dunaszerdahelyi sportcsarnokban augusztus 20-án. A felvidéki ünnepi előadásra sokan jöttek el a környékbeli településekről, a hangulat katarzisba hajlott, akadtak, akik a finálét megkönnyezték, mások hangos bravó kiáltásokkal fejezték ki tetszésüket.

Szarka Gyula és Szálinger Balázs művének a magyarországi bemutatóját az esztergomi bazilika előtt tartották nemrég nagy és emlékezetes sikerrel. A mostani meghívás szó szerint is igazi határtalan előadást eredményezett mindenki számára Dunaszerdahelyen.

A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában az anyaországi szereplők mellett részt vettek vajdasági néptáncosok, dunaszerdahelyi gyermekek, a Sopron Balett tagjai, több orosz művésszel kiegészülve. Játszik a produkcióban Wischer Johann, a zentai teátrum igazgatója is. A Franciaországban élő Stéphanie Schlesser jelenlétével erősödve - akinek édesanyja magyar, édesapja luxemburgi - igazi nemzetközi szintű énekes csapat állt színpadra Pataki András rendező és Demcsák Ottó koreográfus irányításával. Erre az előadásra ellátogatott Szálinger Balázs költő is. (Szarka Gyula zeneszerző  csak azért nem tudott megjelenni a darab felvidéki bemutatóján, mert épp a Ghymes együttessel koncertezett Sopronban.)  

A magyar államalapítás ünnepén, Szent István király napján a dunaszerdahelyi sportcsarnokban a nyár egyik legmelegebb délutánján, valamint estéjén fülledt, rekkenő, igazi katlanszerű hőség várta a rockopera stábját és a nézőket. A csapat tagjai minden energiát megmozgatva teljesítményükkel pedig tovább forrósították az atmoszférát, a hangulatot, amelynek csúcspontjaként az előadás végén a közönséggel közösen elénekelték a magyar Himnuszt.

A Zenta, 1697. rockopera ősztől szerepel a Soproni Petőfi Színház műsorán.