Hírek - 2018. október 16.Egy éj Velencében: próbán jártunk

Ifj. Johann Strauss Egy éj Velencében című nagyoperettjét mutatja be a Soproni Petőfi Színház október 20-án (szombaton) este hét órakor. A produkció művészeti vezetői: Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea. Az előadás tempójában mindenképp más lesz, mint a nyári barlangszínházi darab.
Fotó: Nyikos Péter


A Komédia évadának első nagyszínpadi premierjének az érdekessége, hogy nyáron már láthatta a közönség az előadást német nyelven a fertőrákosi barlangszínházban, most pedig magyarul a soproni teátrum nagyszínpadán tekinthetik meg a nézők a darabot. Szolnoki Tibor azt hangsúlyozta a stábnak, fontos a megfelelő tempót megtartani, hiszen a feszített, fegyelmezettséget igénylő német szöveghez képest a magyar változat más előadói ritmust követel. Ahogy megfogalmazta, ezért sokkal telítettebb, pörgősebb lesz a mostani előadás, s ezt a helyzetekben, játékban is követniük kell a szereplőknek. A közönség jóval közelebb lesz a színészekhez, ezért gyorsabban jön létre az energiamező, a kapcsolat is velük. A visszajelzések, a poénok, a komikus, humoros helyzetek is ezt erősítik.

 Az Egy éj Velencében előadásban népes kórus vesz részt, nekik is végig fegyelmezetten és koncentráltan kell jelen lenniük a színpadon, s így velük együtt jöhet létre a karneváli hangulat a színpadon.
 
A soproni előadásban a műfaj kiemelkedő sztárénekesei láthatók. Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt és Teremi Trixi is jól ismeri a művet, hiszen különböző szerepekben már játszottak a darabban. Velük lesznek Denk Viktória és Sipos Marianna operaénekesek, énekművészek, a soproni társulat ismert művészei: Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs, valamint Szabó László. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet Frieder Klein,  a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt.

Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be prof. dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót a 2000-es évek közepén. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoznak.

Az előadás a Soproni Petőfi Színház új évadában felnőtt bérletben magyarul tekinthető meg. A magyar szöveg Zsadon Andrea, a versek Miklós Tibor munkái.
 

 

 

Fotó: Torma Sándor