Hírek - 2018. május 19.Felvenni a közönség rezgését

Feke Pállal, a népszerű előadó-művésszel találkozhattak a helyi média klub tagjai a Soproni Petőfi Színházban a The Blues Brothers – The Hungarian Show című produkcióhoz kapcsolódva. A jó hangulatú beszélgetés közben mesélt az előadásról, s arról is, miért nem bízhat senki csak a színpadi rutinban.

A Feke Pál és Serbán Attila rendező, művészeti vezető, főszereplő kettős irányításával készült látványos, nagyszabású előadás május végén búcsúzik a helyi közönségtől, hogy a tervek szerint elinduljon országos útjára.

Feke Pál elégedett az elkészült koncertshow-val. Ahogy megfogalmazta: Pataki András a színház vezetője szabad kezet biztosított számukra, így azzal a csapattal dolgozhattak együtt, akiket ők választhattak kompromisszumok nélkül. Beszélt arról, hogy a fővárosi rétegszínházakhoz, zenés darabokat előtérbe helyező társulatokhoz képest nem könnyű kialakítani a műsorpolitikát egy vidéki kőszínházban, ahol minden műfajban és stílusban kell kínálatot nyújtani és minden korosztályhoz egyformán szólni. Ő úgy érezte, a fiatalok nyitottabb szívvel, szabadabban fogadták a soproni produkciót, összességében nagyon boldog. A nézők szeretik a show-t, beszélnek róla, s ez a legjobb, legmaradandóbb élmény számukra, hogy így valósulhatott meg egy nagy álmuk.
      
A kötetlen beszélgetés közben sok kérdést kapott a színész-énekes, aki mesélt pályafutásáról, életének fontosabb szerepeiről. A fiatalok így megtudhatták, hogy Feke Pál számára a Macskák című előadás volt a meghatározó, ami a színház világa felé vitte az életét. Ott ült az első sor szélén és lenyűgözte a látvány, a fények, a táncosok, színészek teljesítménye, a színpadi varázslat. Hazament, nappalijukat színházzá alakította és elhatározta, hogy ő is részese szeretne lenni ennek a csodának.

Ez az élmény ma is élesen él benne. Figyeli a világtrendeket, miként változik, fejlődik a zenés színházi műfaj. Egy évben egyszer legalább ellátogat Londonba, hogy friss impulzusokat gyűjtsön az ott színpadra kerülő musicalek, rockoperák segítségével, milyen újdonságokat vetnek be a külföldi nagyon professzionális előadói-és technikai csapatok. 

Feke Pál  pályafutásának egyik fordulópontja volt, amikor 2008-ban megnyerte a Társulat című versenyt. Ekkor ismerhette meg az ország, miközben ő előtte is eljátszott már több nagy színpadi főszerepet. Ezért egyik kedvence az István, a király címszerepe, de ugyanilyen fontos számára a Nyomorultak című musical, ebben énekelhette Jean Vealjeant és Javert is, de nem hagyhatta ki a sorból a Jézus Krisztus Szupersztárt sem.

A fiatalok kérdezték a lámpalázról is. Az előadó-művész bevallása szerint nagyon izgulós, még nézőként is. Szerinte színpadi ember nem bízhatja magát a rutinra. Azért sem, mert minden este más a közönség, más az előadás és a nézők lelkét csak az őszinte, hiteles játékkal lehet megnyitni, így lehet rákapcsolódni arra a láthatatlan energiamezőre, amely létrehozza mindkét félben a találkozás színházteremtő élményét, pillanatát.

Hozzáfűzte, nem lehet mindenkinek megfelelni az életben, s  a nézőtéren sem. Húszévesen még nem izgult az előadások előtt, ám ahogy megy vele előre az idő, magasabbra kerül a léc is, azzal együtt, hogy a maximumot követeli meg magától és az alkotótársaitól. Ezért is hisz a felkészültségben, a pontosságban és az elvégzett munkában.

Így jöhetett létre most The Blues Brothers – The Hungarian Show is Sopronban.   

Tudatos médiafogyasztóvá válni

Sopronban nyolc esztendeje működik média klub Balogh Zoltán vezetésével.  A szerveződés tagjai számtalan érdekes program keretében pillanthatnak be szerkesztőségek életébe, találkozhatnak népszerű előadókkal, újságírókkal, riporterekkel. A 13-18 éves diákoknak szóló program egyik fő célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek az írott és elektronikus sajtó világával, annak működésével, hatásaival, hogy a jövőben tudatos médiafogyasztóvá válhassanak.