Hírek - 2017. július 11.Búcsúzunk Schubert Évától

Elhunyt Schubert Éva, aki utolsó filmszerepét társulatunk tagjaival játszotta el a Csonka délibáb című, 2015-ben bemutatott alkotásban. A 86 évesen eltávozott Kossuth-díjas művész a 2004/2005-ös évadban a Soproni Petőfi Színház tagja volt.
Csonka délibáb
Fotó: György Zsolt


A hortobágyi kitelepítésekről szóló Csonka délibáb különdíjat nyert a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj elnevezésű pályázaton. Az alkotásban a soproni színház szinte minden tagja játszott.  A Forrás Film és a Pápa Városi Televízió közös munkájának producere Pataki András, a rendező Bozsogi János volt.

A történet főszerepét a soproni Heim Vilmos alakította, az apa szerepében Mezei Zoltánt, az anyáéban Marjai Virágot láthatták. A filmben olyan neves magyar színészek is szerepeltek, mint Dörner György, Pelsőczy László, Bánsági Ildikó, Fodor Zsóka és Schubert Éva, akinek ez volt az utolsó filmes munkája. Csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett, de így is vállalta, hogy forgat a stábbal az Alföldön.

 A Csonka délibáb látható volt a Duna Televízióban, és bekerült a 2. Magyar Filmhét versenyprogramjába. 

Schubert Éva a 2004/2005-ös évadban Aldo Nicolai Hárman a padon, illetve Jean Anouilh Becket vagy Isten becsülete című darabokban játszott a Petőfi Színházban.  Gazdag pályafutása alatt számos kitüntetést kapott, érdemes művész lett 1984-ben, az V. kerület díszpolgárává avatta 1999-ben, kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2001-ben, 2013-ban pedig Kossuth-díjjal jutalmazták életművét.

Emlékét őrizzük!

Hárman a padon
Fotó: Pluzsik Tamás
Becket vagy Isten becsülete
Fotó: Pluzsik Tamás