Hírek - 2014. január 14.Magyar Elektra a Vajdaságban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából négy vajdasági városban látható Bornemisza Péter Magyar Elektra című műve. A Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház és az Evangélium Színház közös produkcióját Katona Imre rendezte.
Pataki András a soproni teátrum igazgatója elmondta, az NKA és és a vajdasági magyar közösségek támogatásával január 19-én Zentán, 20-án Szabadkán, 21-én Bácsfeketehegyen és 22-én Adán mutaják be az előadást. A direktor hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés a társulatnak, hogy ilyen jeles ünnep alkalmával játszhatnak a Vajdaságban. A teátrumnak egyik fontos célja az, hogy élő kapcsolatot ápoljon a határon túli színházakkal, kulturális intézményekkel és műhelyekkel. Ennek újabb mérföldköveként kötik most meg a Zentai Magyar Kamaraszínházzal az együttműködési megállapodásukat.
- A Magyar Elektra a magyar drámaírás épületében az első hatalmas oszlop. Talán a legmagasabb. Olyan mű magasodik elénk, amely minden időre indíték és mérce. Még akkor is, ha hosszú időre eltűnt, feledésbe merült. Bornemisza Péter egyes életírónak ironikus megállapításai szerint őszinteségi mániában szenvedett. Méltányos, ha most elismételjük azokat a szavainkat, szókapcsolatainkat, amelyek az ő rögeszméihez igazodnak. Tisztesség. Az erkölcsi, cselekvésbeli kötelességek teljesítése. Meghajlás az előttünk álló szellemi akarat előtt. Jó lenne hinni, hogy ezek a fogalmak, e megtartó hagyományos értékek bennünket is megújulásra ösztönöznek - többek között így ajánlja Katona Imre rendező a darabot.
Az előadásban többek között színpadra lép Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Czár László. A produkció meghívást kapott a budapesti Nemzeti Színházba is.



Fotó: Torma Sándor