Hírek - 2014. március 2.Sopronban kezdődött a POSZT válogatás

Szabó Magda Kígyómarás című színművét tekintették meg a jubileumi 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) válogatói Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár a soproni Petőfi Színházban szombaton este. A két szakembert Pataki András igazgató, a nagy sikert és zúgó vastapsot hozó előadás rendezője köszöntötte a teátrumban.
Balogh Tibor elmondta: munkájukat Sopronban kezdték meg, az elkövetkezendő egy év alatt megközelítőleg 200 előadást néznek meg. Koncentráció tekintetében kihívást jelent ennyi produkció megtekintése, viszont az öröm és ajándék számukra, hogy így láthatják az itthoni és a határon túli színházak színes műsorkínálatát.
A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság döntése alapján a két szakember a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt 12 produkciót választja be a jövő évi versenyprogramba.
A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük, emellett bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak elsőbbséget élveznek. Az előadóművészeti törvényben meghatározott kategóriáknak megfelelően a nemzeti és kiemelt intézmények, valamint az állandó társulattal és repertoárral rendelkező határon túli magyar színházak két előadást jelölhetnek, a regisztrált előadóművészeti szervezetek, valamint az állandó társulattal és repertoárral nem rendelkező határon túli színházak egy előadást javasolhatnak. A nem regisztrált és a Független Előadóművészeti Szövetséghez (FESZ) sem tartozó formációk jelentkezéséhez a Magyar Színházi Társaság, illetve a Magyar Teátrumi Társaság két tagszervezetének ajánlása szükséges.
A válogatók szakmai önéletrajza szerint Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrumban és Bárka folyóiratban és a Criticai Lapokban. Dramaturgként dolgozott Kecskeméten és Debrecenben. Ezután 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt.
Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye, valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója. Korábban itt szerzett diplomát drámatanárként és 2010 óta vesz részt az egyetem színházi nevelés képzésében. Több drámatagozatos iskolában tanított kreatív játékot, színjátékot, drámát, illetve színház- és drámatörténetet. Rendszeresen rendez a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

Balogh Tibor blogbejegyzése az előadásról a magyarteatrum.hu oldalon ezen a linken:
http://magyarteatrum.hu/poszt-valogatas-2015