Hírek - 2015. január 22.A Jókai Színház Sopronban

Januárban a soproni közönségnek mutatkozik be a Komáromi Jókai Színház. A társulat a leghűségesebb városban két darabbal is vendégszerepel. Gyerekbérletben előbb a Süsü című meseelőadást mutatták be, majd a Magyar Kultúra Ünnepének másnapján Székely János Caligula helytartója című színművét adják elő.

A gyerekeket is bevonták a Jókai Színház színészei a soproni előadásba. A legkisebbek élvezték a bábos, zenés, táncos produkciót, és örömmel felelgettek a hozzájuk intézett kérdésekre. A mesedarabot több mint 120-szor játszotta már a komáromi társulat, de a soproni előadások is hasonló izgalmakat tartogattak, mint, amikor először mutatták be, és kitűnő szórakozást nyújtottak az apróságoknak.

"A Süsüről mindenki tud már mindent. És lehet, hogy épp ez a sikere. Süsüt mindenki ismeri, mindenki szereti. Mindenki dúdolja a dalokat vele, a királyfival és a királylánnyal" - mondta az előadás után Pille Tamás rendező.

"Pille Tamás gondoskodott róla, hogy ne legyen egyetlen üres perc, egyetlen olyan pillanat sem, ami ne a gyerekek szórakoztatását szorgalmazná" - mondta a kancellárt alakító Majorfalvi Bálint.

A Komáromi Jókai Színház színészei rendkívül sokat vendégszerepelnek más településeken. Előadásaikkal gyakran tájolnak a legkisebb falvakban, ugyanakkor a nagyvárosok színházaiba is eljutnak.

"Megterhelő, de szeretem. Hosszú távon nagyon fárasztó tud lenni, hiszen az előadás után éjszaka kelünk útra, gyakran több száz km-t utazunk, akár a következő helyszínre, akár haza, úgyhogy ez a vándorszínészi életmód igencsak megterhelő. És alkalmazkodni kell az új színpadhoz minden alkalommal, akár a Süsüről van szó, akár más előadásról, egy prózai vagy zenés darabról, ami plusz nehézséget ad" - mondta Majorfalvi Bálint.

A színész tapasztalata szerint a budapesti közönség visszafogottabb, mint a vidékiek. De a soproni gyerekek éppen úgy fogadták Süsüt, mint a komáromi ifjúság. Pille Tamás rendező azonban úgy véli, nincsen különbség a soproni, budapesti és határon túli gyerek között. "A gyerek az mindenhol gyerek, és hogyha jó az előadás és élvezik, akkor ők együtt élnek az előadással és tombolnak minden előadáson".

A Komáromi Jókai Színház és a soproni Petőfi Színház együttműködési szerződést kötött egymással. Ennek célja az volt, hogy egyrészt a két intézmény előadásokat cseréljen, másrészt a jövőben koprodukciós előadásban is gondolkodnak.

"Mindkét város közönsége igényli azt, hogy másfajta színházak előadásait, másfajta színházi műfajt, másfajta színészeket és másfajta játszásmódot is láthasson. Ez csak jót tesz minden színháznak, a városnak, a nézőknek" - nyilatkozta portálunknak Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Az igazgató szerint az viszont ritkább, hogy egy előadás egy másik színház bérletébe is bekerül, de anyagi szempontból egyáltalán nem mellékes. Sokkal olcsóbb ugyanis egy előadást megvenni, esetleg előadást cserélni, mint színpadra állítani.

"Lényegében nem elsősorban anyagi előnyökön, hanem olyan kölcsönös együttműködésen és egymás támogatásán alapul ez a fajta tevékenység, ami túlmutat a konkrét anyagi jellegű megközelítésen. A Soproni Petőfi Színház az elmúlt évadban megkötött 4 stratégiai fontosságú keretmegállapodást a bécsi Európa Klubbal, a Zentai Magyar Kamaraszínházzal, a Mikházi Csűr Színházzal és a felvidéki Komáromi Jókai Színházzal. Ezeket az együttműködéseket megpróbáljuk feltölteni tartalommal. Ez így történik mindegyik partnerünk esetében" - mondta a soproni színház vezetője, Pataki András.

A Caligula helytartójának felújított premierjét január 23-án tartják Sopronban. A bemutatóra az előadást eredeti állapotában hozza el Béres Attila rendező. A színészek szerint egy kiváló, de nehéz darabról van szó, ezért izgalommal várják, hogyan fogadja majd a soproni közönség.


( Forrás: Hirek.sk, - bartal -  | Fotó: jokai.sk)