Hírek - 2015. január 17.Siker német nyelven

Bemutatta az első német nyelvű előadását a Soproni Petőfi Színház, Franz Kafka Jelentés az Akadémiának című monodrámája Ács Tamás színművész tolmácsolásában nagy sikert aratott a leghűségesebb városban.

A Jelentés az Akadémiának című rövid Kafka novella egy fordított átváltozás történet, amelyben ezúttal nem emberből lesz bogár, hanem egy majomból ember. Ez az egész univerzumban egyedülálló lény elmeséli, s egyszersmind újraéli átalakulásának eseményeit.  Ács Tamás színművész az Evangélikus Közösségi Házban félszáz, főként német anyanyelvű néző előtt játszotta el a főhős, Rőtpéter kalandjait, aki folyamatos önpusztító életmódot folytat a minden napját betöltő bálokon, estélyeken, ahol újra és újra elmeséli történetét, próbálja elfogadni, elfogadtatni saját valóját. Az előadás vastapsot hozott a színművésznek, aki remekül beszél németül, a közönség alig akarta elhinni, hogy nem az anyanyelvén játszott.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója is nagyon örült a sikernek. Mint mondta, kitűzött céljaik között szerepelt, hogy a közeli Ausztriába német nyelvű előadásokat vigyenek a közönségnek, az ott élőknek is kínáljanak színházi élményeket, illetve a városba vonzzák őket. A soproni teátrum börtönszínházi missziója keretében a Jelentés az Akadémiának előadás itthon már vendégeskedett Sopronkőhidán, s az elképzelések szerint osztrák büntetés- végrehajtási intézetekbe is elvinnék a produkciót. A jövőben pedig tervezik, hogy további német nyelvű színházi előadásokat állítanak színpadra, ezzel is színesítve a színház műsorkínálatát, erősítve a kulturális turizmust.