Hírek - 2014. szeptember 13.SzéPet Színházismereti Vetélkedő

A Széchenyi István Gimnázium és a Soproni Petőfi Színház színházismereti vetélkedőt indít a színházkedvelő és színházba járó közönség – diákok és felnőttek – számára.

Mindkét intézmény szórakoztató, művelődést elősegítő feladatsorozattal szeretne hozzájárulni Sopron város kulturális és szellemi életének gazdagabbá tételéhez. Vetélkedőnkkel igyekszünk megszerettetni a színházat, átéreztetni a színházlátogatás élményének fontosságát, és tesszük mindezt játékos, szórakoztató és kreatív feladatok segítségével. 

A feladatok összeállításában a Széchenyi István Gimnázium három tanára vesz részt. A feladatok elbírálását, értékelését a tanárokból és színészekből álló zsűri végzi majd. Az első három forduló a verseny weboldaláról (http://bit.ly/szepet) letölthető feladatlap kitöltéséből és a megadott határidőre való visszaküldéséből áll. A feladatok között a versenyzők találnak színháztörténeti, illetve az első három bérletes előadással kapcsolatos kérdéseket. Lesznek kreativitást, fantáziát megmozgató feladatok is. Változatos feladattípusokkal kívánjuk játékra, gondolkodásra, szórakozásra és nem utolsó sorban tudás megszerzésére ösztönözni a vetélkedőn résztvevőket. 

A középiskolás csapatok döntőjén nyolc csapat méri össze tudását. A második kategóriában (családok, baráti társaságok) a legjobb öt csapat kerül a döntőbe, amelyet ünnepélyes keretek között rendezünk meg. A döntőbe jutott csapatok az első három forduló során megszerzett tudásukat, kreativitásukat, találékonyságukat és játékos kedvüket csillogtathatják meg, miközben egymással versenyeznek. A verseny tisztasága érdekében a Széchenyi István Gimnáziumból induló csapatok egymással vetélkednek, míg a városi iskolák által indított csapatok egymás vetélytársai. A helyezett csapatok értékes nyereményekben részesülnek. A döntőket 2015 márciusában rendezzük.

A versenyen a középiskolások három tagból álló csapatokat indítanak, míg a „felnőtt” kategóriában indulók ötfős csapatokkal vehetnek részt. Mivel az első három forduló megoldásait a versenyzők interneten küldhetik be, ezért létszámkorlátozás nincs. Egy iskola több csapatot is indíthat. Reményeink szerint sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel.

A verseny kiírását, a verseny menetét szintén a Széchenyi István Gimnázium, illetve a Soproni Petőfi Színház honlapjáról elérhető saját honlapon követhetik nyomon az érintettek. Ezen az oldalon egy fórumot is működtetünk, ahol az esetleges kérdésekre a szervezők a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak.

Vetélkedőnkkel azt kívánjuk elérni, hogy még többen látogassák a soproni Petőfi Színház előadásait, és végül egy lelkes, értő, színházba járó közönséget mondhasson magáénak a város.