Hírek - 2014. június 18.Jó évadot zár a soproni színház

- Előadásaink jól sikerültek, elértük a két évvel ezelőtti célunkat, egy Sopronban élő és működő társulat minden műfajban, minden korosztálynak képes volt megfelelő színvonalú és minőségű színházi élményt nyújtani.
Pataki András igazgató-főrendező

- Előadásaink jól sikerültek, elértük a két évvel ezelőtti célunkat, egy Sopronban élő és működő társulat minden műfajban, minden korosztálynak képes volt megfelelő színvonalú és minőségű színházi élményt nyújtani. A bérleteseink száma elérte a 9150-et, ez ötven százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest - többek között erről beszélt Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója az évadzáró társulati ülésen, ahol kiemelkedő teljesítményéért Nívódíjban részesítették Molnár Anikó és Papp Attila színművészeket.
Pataki András évadértékelőjében kiemelte, hogy művészi színvonalú közönségszínház megvalósítására törekszik, nem előadásgyárként, hanem alkotóközösségként dolgozik a társulat, amely folyamatos továbbképzések, workshopok, mesterkurzusok mellett válik egyre erősebbé. A tánctagozat kiemelkedő munkát végzett az elmúlt két évben, ennek is köszönhető, hogy a tervek szerint a Végtelen Európa című táncjáték bemutatóján bejelenthetik a Sopron Balett megalakulását.
A társulat tagjai a város életében folyamatosan jelen vannak, részt vesznek a soproni és környékbeli ünnepi eseményeken, kulturális rendezvényeken, közösségi eseményeken.  A színház előadásai itthon és határon túl is sikeresek voltak. 
A soproni teátrum mindemellett tovább erősítette hazai és nemzetközi szakmai, művészi kapcsolatait, a bécsi Európa Klubbal, a Komáromi Jókai Színházzal,  a Zentai Magyar Kamaraszínházzal és most készül együttműködési megállapodást kötni a mikházi Csűrszínházzal.
Az igazgató miután visszatekintett az évad előadásaira, hangsúlyozta: a felnőtt nézők pozitív visszajelzései mellett fontos volt az, hogy a gyermek és ifjúsági közönség bizalmát is sikerült megnyernie a színháznak, köszönhetően ez a soproni és környékbeli oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak. A középiskolás bérletek száma például megduplázódott.
A direktor bejelentette, hogy a társulattól távozik Czár László színművész és Madár K. Zoltán főügyelő, új tag nem érkezik a színházhoz.
A társulati ülésen Demcsák Ottó, a tánctagozat vezetője elmondta: a két évvel ezelőtt elkezdett munkájuk egyik állomása a Sopron Balett megalakulása, amelynek egyik fontos célja az értékek elkötelezett közvetítése. Ehhez viszont szükséges a feltételrendszer javítása is, hiszen a tagozatnak nincs balett terme, ahol megfelelő szakmai körülmények között dolgozhatnának.
Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere köszöntőjében aláhúzta: a színház és a közönség egymásra talált, s ezt a folyamatosan emelkedő nézőszám is jelzi. A teátrum előtt  a jövőben is nagy feladatok és kihívások állnak, hiszen 2015. tavaszán megnyílik a fertőrákosi Barlangszínház, s ennek működtetésében jelentős  szerepet szánnak a Petőfi Színháznak.
Az esemény végén Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszönte meg a társulatnak, a műszaknak és a háttérdolgozóknak az egész évadban nyújtott munkáját, majd Nívódíjat nyújtott át Molnár Anikó és Papp Attila színművészeknek. A két elismerést a színház igazgatójának a döntése alapján osztották ki idén, jövőre azonban már a társulat és a közönség is szavazhat arról, kit tart ilyen díjra érdemesnek.
Molnár Anikó az elismerés átvétele után úgy fogalmazott, meglepte a díj, zavarba is jött, amikor át kellett venni. Szerinte egy olyan évadot zárt a társulat, amikor bármelyik kollégája megérdemelt volna egy ilyen jutalmat.  Mindemellett köszöni azt a lehetőséget a színház vezetőinek, rendezőinek, hogy olyan feladatokat kapott ebben a szezonban, amelyek számára is örömet adtak.
Papp Attila is azon a véleményen volt, hogy a Nívódíj igazából közös jutalom, egy csapat együttes érdeme. Mint mondta, jó évet zárt, remek szerepeket játszhatott el idén, s úgy érzi, ehhez az elismeréshez hozzájárult az, hogy A két úr szolgája című előadásban sikerült egy olyan figurát életre keltenie, amit a közönség is megszeretett vele együtt.

Pataki András és Demcsák Ottó
Dr. Fodor Tamás polgármester
Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója