Hírek - 2012. augusztus 24.Új társulat, nagy remények - Évadnyitó társulati ülés a Petőfi Színházban

John Steinbeck Egerek és emberek című népszerű színművével kezdődik a 2012/2013-as évad október 6-án a Soproni Petőfi Színházban. A rendező a teátrum igazgatója, Pataki András. Az intézményben ma tartották az évadnyitó társulati ülést.
- Nagy várakozással tekintünk arra, hogyan újul meg a Petőfi Színház, milyen lesz az első önálló társulatunk évada - fogalmazott köszöntőjében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a pénteki évadnyitó társulati ülésen, utalva arra, hogy szakítanak a befogadó színházi hagyományokkal, a szerződtetett színészek zöme a városba költözik, a nagyszínházi produkciók pedig Sopronban készülnek. A városvezető gondolataihoz csatlakozva dr. Simon István alpolgármester kívánt sok sikert a társulat munkájához.
Az évadnyitón Pataki András a teátrum igazgatója többek között arról beszélt, hogy nagy lehetőség előtt áll ő és a város, lerakhatják a jövő soproni színházának alapjait, ezért tíz éves programot dolgozott ki. Megfogalmazása szerint két évig társulatépítés folyik és reményei szerint ez a fundamentum olyan erőt képvisel majd, hogy az elkövetkezendő öt-hét évben létre jöhet a teátrum minőségi szárnyalása.


Fotó: Nyikos Péter - MTI

- Hiszem azt, hogy érvényes lesz a színházunk, új társulattal, nagy reményekkel kezdtük meg a hosszú távú munkát, szeretnénk elnyerni a közönség bizalmát. A megújult színház értékteremtő műhely akar lenni, amelynek kisugárzása az egész városra, sőt még azon túl is kiterjed - hangsúlyozta a direktor, aki hozzáfűzte: az országban egyedülálló módon a végzett színészek képzését is tovább folytatnák, műhelymunkával, szakmai foglalkozásokkal kreditrendszerben. Ezeken kötelező a művészeknek részt venniük, mert ez feltétele lesz a szerződtetéseknek. A műhelymunka már elkezdődött Katona Imrének, a színház vezető dramaturgjának az irányításával, aki az évadnyitón kiemelte: elengedhetetlennek tartja a színészek folyamatos képzését nem csak Sopronban, hanem az egész színházi szakmában.
Az igazgató beszélt arról is, hogy Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész vezetésével nyáron megalakult a színház tánctagozata. A Győri Balett egykori alapító tagja tiszta, őszinte, értékes, teremtőerővel rendelkező évadot kívánt mindenkinek.
A nyolc táncos már bemutatkozik novemberben a Kabaré című musicalben, amelyet a Jászai-díjas Szűcs Gábor rendez. A főszerepekben Ulmann Mónikát és Farkas Gábor Gábriellt láthatják a nézők. A tánctagozat önálló produkciókat is készít, Weöres Sándor A teljesség felé című művét és egy mondákra épülő zenés játékot, az Álmos legendáját viszik majd színpadra. Mindemellett 2014-re a Páneurópai Piknik 25 éves évfordulójára is készülnek egy teljesen új előadással.
A színház zenei vezetője Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester, aki elsősorban az opera műfajt szeretné még közelebb hozni a nézőkhöz, a fiatalokhoz. A teátrum a jövő nyáron bemutatja Rossini: Bruschino úr című kamaraoperáját, de a tervek között szerepel A pomádé király új ruhája című Ránki György opera műsorra tűzése is. A zenei vezető elképzelései között szerepel egy állandó színházi zenekar felállítása soproni muzsikusok közreműködésével.


Fotó: Nyikos Péter - MTI

Ebben az évadban a nagyszínpadon a Sing, Sing, Sing című musicalshowt Szakál Attila rendezésében láthatják a nézők ismert énekesek közreműködésével. Petőfi Sándor Tigris és hiéna című színművét Katona Imre állítja színpadra a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó vendégszereplésével. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művéből készült zenés tündérjátékot pedig Pataki András rendezi Kézdy György Jászai-díjas, Érdemes művész főszereplésével.
A Stúdiószínház a színpadon elnevezésű sorozatban egyebek között Bornemisza Péter Magyar Elektráját adják elő Katona Imre rendezésében, Voltaire Candide című "interaktív kalandozását" pedig Ács Tamás állítja színpadra. A nézők ezen a játszóhelyen tekinthetik meg Griskovec: Hogyan ettem kutyát? című színpadi játékát Czajlik József rendezésében. A pódiumbérletben lép fel Kézdy György Ákombákom című estjével és ebben a szériában viszik színre Arany János A nagyidai cigányok című vígeposzát Gál Tamás vezetésével.
Pataki András elmondta: a soproni színház ősztől új programot indít "Köszöntünk Sopron! " címmel. Ennek keretében szeptemberben minden helyi iskola kérheti azt, hogy előadásokat vigyenek be az intézményébe. Mindezt jelképes, 1 Eurós jegyáron kínálja a teátrum.


Fotó: Torma Sándor - Soproni Petőfi Színház

A középiskolások Gogol: Egy őrült naplója című művét kérhetik Ács Tamás előadásában. A felső tagozatosoknak drámapedagógia foglalkozást tartanak a soproni színház művészei a Kövek című előadáshoz kapcsolódóan. Leonyid Gabisev: Dúvadnevelde című regényének motívumait felhasználva írt és rendezett darabot Németh Ervin, aki az előadás után drámafoglalkozást vezet. Az alsó tagozatosok Huzella Péter Kossuth-díjas művész Garbonciás Péter című gyermekműsorát tekinthetik meg. A templomokba, egyházakhoz a Silentium-csendtől a szóig címmel Wass Albert életművéből összeállított pódiumjátékot viszi majd el az új társulat. Ezt az estet a már elhunyt Bánffy György Kossuth-díjas színművész szerkesztette és rendezte. A Soproni Petőfi Színház a teátrum falain kívül is szeretné igényesen szórakoztatni a nézőket. Ezért is állította össze a társulat A bor dicsérete című zenés műsorát, melyet éttermekbe, sörözőkbe, kis kocsmákba is szívesen elvisznek. Cserébe csak azt kérik a vendéglátóhelyektől, hogy rakják ki a színház plakátjait, szórólapjait a helyiségeikbe.
Az évadnyitón bemutatkozott az új társulat, amely a kiszolgáló személyzettel együtt 30 tagú.