Hírek - 2012. október 5.Egerek és emberek - Próbán járt a sajtó - Premier október 6-án

Élénk médiaérdeklődés mellett mutakozott be a sajtónak az Egerek és emberek című színmű stábja a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás premierje október 6-án (szombaton) este hét órakor lesz.
Egerek és emberek: benéztünk a próbára - fotó
A Soproni Petőfi Színházban, a szombati premier előtt a sajtó munkatársai is megtekinthették az Egerek és emberek színmű próbáját. A darabot Pataki András rendezte.





John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró 1937-ben írta meg az "Egerek és emberek" című kisregényét, amelyet később színpadra és filmre is adaptált. A soproni közönség október 6-án láthatja először a színművet, amelyet Fazekas István (Jászai-díjas) fordította és alkalmazta színpadra.








Egerek és emberek - próba. Fotó: MagasiAz egyik főszerepet Tóth Tibor Jászai-díjas színművész alakítja. – Pataki András főrendező kért fel e karakter megelevenítésére. Nagy örömmel jöttem Sopronba – nyilatkozta a Kisalföldnek a színművész, aki a komáromi Jókai Színház igazgatója. – Nagyon emberi, megható és elgondolkodtató a történet, ráadásul időszerű is, hiszen egyre többen élnek máról holnapra, egyre nagyobb kiszolgáltatottságban.

A másik főszerepet – a fizikailag bivalyerős, de egy ötéves gyermek szellemi színvonalával megáldott Lennie alakját – Horváth László, a győri Forrás Színház egyik alapító tagja állítja a soproni színpadra. – A középiskolában cselgáncsoztam, s ebben a szerepben látványosan kamatoztathatom fizikai erőmet – szólt szelíden a színművész.

– Ugyanakkor a félnótás Lennie látszólag egyszerű, de valójában igen összetett figurájának életre keltése rendkívül nagy odafigyelést kíván, hogy minden pillanatban Lennie legyek. Ilyen karaktert most játszom először...

A soproni színház vezetése kedves gesztussal is él: a 2012/2013-as szezon premierjeinek közönségét egy-egy pohár borral fogadják soproni borászok és pincészetek felajánlásainak jóvoltából.

A főbb szerepekben Tóth Tibor (Jászai-díjas), a szlovákiai komáromi (Komarno), Jókai-színház vezetője, Kovács Frigyes (Jászai-díjas), Horváth László, Sárdy Zoltán, Papp Attila, Molnár Anikó, Savanyu Gergely, Czár László. A darabot Pataki András, színi igazgató rendezte.

Az Egerek és emberek érdekessége, hogy az egyik szereplő Bori, a puli-pumi kutyának ez lesz az első színpadi fellépése. Igaz, 2010-ben már szerepelt egy filmben. (kisalfold.hu)

A Pulzus TV tudósítása ezen a linken látható:

http://www.pulzustv.hu/archivum/hirmusor/







Az egerek és emberek előadás próbáján jártunk

Az Egerek és emberek című előadással debütál szombaton a nagyközönség előtt a Soproni Petőfi Színház új társulata. Az emberi kapcsolatok kiüresedését két idénymunkás történetén keresztül bemutató darab próbáját szerdán tekinthették meg a sajtó munkatársai.

John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró 1937-ben írta meg az Egerek és emberek című kisregényét, amelyet később színpadra és filmre is adaptált. Sikere azóta is változatlan, a film újra és újra képernyőre kerül világszerte, színpadi megjelenése szinte mindig szívfacsaró siker, a kisregény pedig a könyvtárak állandóan kint lévő darabja. A darab üzenete, -melyet a szerző összetett szimbólumrendszerrel árnyalt- mélyen elgondolkodtat nézőt, illetve olvasót egyaránt.
Az előadás központi feszültségét a két főszereplő Lenni és George összetett impulzív kapcsolata adja, melyet ezúttal a Jászai Mai díjas színművész Tóth Tibor valamint Horváth László játéka tesz élettelivé.


Lennie élete, fogyatékossága miatt olyan szintű, mint egy gyermeké, aki segítségre és védelemre szorul a mindennapok útvesztőjében. Az előadásban a színészek mellett szerepel Bori, a puli-pumi keverék idomított kutyus is, akinek ez az első színpadi munkája. Az Egerek és Emberek című darabban a két főszereplő mellett a többi karakter is mind mind elmeséli saját titkos történetét a nézőknek. George, Lennie, Candy, Curly, Curly felesége, Slim, Carlson és Crooks, álmait és vívódásait szombaton este hét órától, a premieren ismerhetik meg a soproniak. (Sopron Tv.hu)


Az RTL KLUB Híradójában Bori, a kutya volt a sztár:







http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/181373