Hírek - 2012. december 5.Színház templomban, börtönben - A soproni teátrum új missziója

Pódium előadásokat visz a Soproni Petőfi Színház templomokba és börtönökbe decemberben. Az első produkció a Silentium- a csendtől a szóig című est Wass Albert életművét mutatja be, amelyet a már elhunyt Bánffy György szerkesztett és rendezett. Az első bemutató december 9-én este hat órakor lesz a soproni Szent György Plébánia Jezsuita termében, majd december 18-án a győri Büntetés-végrehajtási Intézetben, 21-én pedig a sopronkőhidai Fegyház és Börtönben látható az előadás a teátrum színészei - Ács Tamás és
Pataki András, a soproni színház igazgatója fontos tartja, hogy a színház falain kívül is találkozhassanak az emberek irodalommal, versekkel, kulturális értékekkel, a soproni teátrum művészi törekvéseivel. Ezért is hívta életre a "Köszöntünk Sopron!" programot, amelynek keretében iskolákban, templomokban, börtönökben, vendéglátóegységekben is fellépnek a teátrum színészei különböző estekkel, programokkal.A mostani Wass Albert estet a Kossuth-, Jászai-, Magyar Örökség-díjas, kiváló és érdemes művész Bánffy György 2008-ban állította színpadra többek között azzal a céllal, hogy az író prózái és versei segítségével essen szó az emberi létezés fontos kérdéseiről.

- Ma Wass Albertet mondani Magyarországon inkább politikai tett, mint irodalmi. A mi megközelítésünk szeretne irodalmi értékein át hatni és szólni a hűségről, a megalkuvás nélküli hazaszeretetről, Istenről, emberről. Egy olyan ember sorsából merítve, aki gyakran állt az országút szélén, és ritkán sütött rá a nap. Mellőzve minden szégyenteljes jelenkori aktualitást, ez a műsor nem valakik vagy valami ellen, hanem mindannyiunkért kíván szólni - így ajánlotta Pataki András mindenki figyelmébe az estet.