Hírek - 2022. október 25.Megkezdték a Porka havak próbáit a Sopron Balett táncosai

Novemberben kerül bemutatásra a Porka havak című két részes táncmű

A múlt héten a Sopron Balett megkezdte a Porka havak című előadás próbáit a Liszt Központban. A két felvonást látszólag a téli táj rideg világa kapcsolja össze, ám mindegyikben földereng a remény és a hit abban, hogy a kihűlő világ kegyetlenségét a szeretet tüze és a közösség melege képes lesz ellensúlyozni. 

Az első rész egy olyan világba kalauzolja el a nézőket, ahol a holnap újra élhető világot hoz, tele reménnyel. Alekszej Batrakov, a Havon delelő szivárvány című rész koreográfiájában az elveszni látszó, majd újra megtalált szerelem történetét mutatja be ahol a kapaszkodót a szerelmesek jelentik. A mű Nagy László versét dolgozza fel, amelynek az új élet reménye a vezérmotívuma. A zeneszerző Varga Gábor.

A második rész Csukás István Karácsonyi vers mindenkinek című művének első sora nyomán a Szívünk legyen most a jászol címet viseli. A darab koreográfusa a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, zeneszerzője Szarka Gyula. A művészek a librettó írójával, Németh Ervinnel közösen egy falusi közösségbe kalauzolják el a nézőket: a születendő gyermek várásának története találkozik össze a szent családéval.