Hírek - 2022. július 12.Bőközi emlékképek

A soproni társulat igazán kitett magáért a VII. Bőköz Fesztiválon az Ormánságban. Az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték nagy közönségsikert aratott, csakúgy mint a Tücsöklakodalom mesekoncert. Horányi Lászlónak és Kisfaludy Zsófiának az önálló műsorai vastapsot kaptak. Emlékfotókkal idézzük fel a négy nap produkcióit.

Tamási Áron székely író születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve, az író életműve előtt tisztelegve volt látható a VII. Bőköz Fesztiválon az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaként Szarka Gyula zenéjével, Pataki András rendezésében Kémesen. A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciót.

Rendhagyó módon kezdődött a produkció, ugyanis Pataki András kis ajándékkal köszöntötte Pelsőczy Lászlót, aki július 9-én, az előadás napján ünnepelte a 75. születésnapját. A színművész a zenés tündérjátékban Lámsza királyt alakítja. (Érdekesség, hogy annak idején, az István, a király rockoperában Pelsőczy László szintén királyt játszott, s utána még Sík Sándor István király című drámájában is ő alakíthatta a nagy uralkodót.)

Az Ördögölő Józsiás útja folytatódik, ugyanis Magyarpolányban, Gyulán és Mikházán is látható még a nyáron.

A Tücsöklakodalom bemutatóját 2020 májusában tartották a soproni színházban. Az előadásban olyan közismert, generációkat átölelő dalok szólalnak meg, mint a Hol jártál báránykám, a Sárga csikó, csengő rajta, a Virágéknál ég a világ, a Kutyavér, az Egyszer egy királyfi, a Kétkrajcáros dal, A pad alatt.  A népdalfeldolgozások, a ghymeses hangzásvilág parádés hangszeres szólókkal, a Tücsökvőfély, Tücsöknyoszolyólány vidám története egyaránt utat talált kicsikhez és nagyokhoz. Most is ez történt. A színészek és a zenekar remek hangulatot varázsolt a Bőköz Fesztiválra.

A produkció zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Varjú Attila (ütőhangszerek) muzsikál együtt. A zeneszerző Szarka Gyula. A Molnár Anikó és Papp Attila által eljátszott történetet írta és dramatizálta Németh Ervin. A koreográfus Sipos Ferenc. A jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlet és rendezés Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc.

A mostani előadásnak külön érdekessége, hogy a Tücsöklakodalom már egyszer látható volt az Ormánságban. Tavaly hozták el Szarka Gyuláék Kémesre a produkciót, s olyan jól sikerült a szereplésük, hogy többen emiatt látogattak el most Drávacsehiben, hogy újra láthassák őket.

Női lelkek női tükre című verses, zenés műsorát mutatta be Kisfaludy Zsófia Drávacsehiben. Az összeállítás kortárs írónők szövegeiből áll, fűszerezve a szintén XXI. századi női zenekarok, énekesek dalaival. Ebben Hajdú Lívia gitárművész segítette őt. Olyan költőnők verseit vette elő, mint Rakovszky Zsuzsa, Mezey Katalin, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Kemény Zsófi, Turbuly Lilla, Bognár Anna és Pénzes Tímea. A zenék tekintetében pedig Palya Bea, a Honeybeast, Bartók Eszter, Rúzsa Magdi, Cserháti Zsuzsa, a Margaret Island és az Anna and the Barbies dalaira támaszkodott. A színművésznő műsora nagy tetszést aratott. Kisfaludy Zsófiát mindenütt  szeretet vette körbe a Bőköz Fesztiválon, hiszen Savanyu Gergellyel musical összeállításokkal kedveskedtek a falvak lakóinak.

Ha Velencében hallják Horányi László Szívemtől szívedik, szárnyakon szédülve című műsorát, amelynek keretében elhangzottak legendás itáliai slágerek is, azt mondhatnák neki ámulva: "Te olasz vagy, ne is tagadd!" Magyar szívvel, nagy lélekkel, hatalmas sikerrel adta elő a színművész kétszer azt az összeállítást, amelynek keretében jól megfért egymás mellett Sinka István, a P. Mobil, A képzelt riport, Az anconai szerelmesek vagy épp a La Mancha lovagja musical. 

A fesztiválon Papp Attila és Savanyu Gergely konferált, a színpadoknál a háttérben dolgozott Simon Andrea és Kiss Noró, aki akusztikus koncertet is adott.  Sőt, még egy bravúros beugrással megmentette a Flört együttes koncertjét Drávacsehiben, ugyanis a zenekar énekesének elment a hangja, s nem tudta vállalni a bulit. Noró - aki népszerű soproni zenész is - azonnal vállalta, hogy az ismert magyar slágereket elénekli. Ő is nagy tapsot kapott. 

A Bőköz Fesztivál egyik legnagyobb szenzációja volt Bogányi Gergelynek, és az általa fejlesztett magyar csodazongorának a bemutatkozása Kémesen. Vele tartott a soproni dzsesszzongorista, Varga Gábor is. Őket nemrég a barlangszínházban láthatta a közönség Binder Károly és Boros Misi társaságában, amikor A csodálatos mandarin és a Bolero táncműveket kísérték ezen az egyedülálló hangszeren. A produkció koreográfusa Michael Kropf volt. Kémesen a nagy érdeklődésre való tekintettel nem az eredeti helyszínen, a katolikus templomban, hanem Váczi-ház udvarán volt a rögtönzött minikoncert.
 
A Kossuth-díjas művész kettő Liszt-művet, valamint egy fiatal zongoristával, Veress Ábellel Brahms keringőket játszott. Az, hogy Bogányi Gergely a magyar csodazongorán játszik a tűző napon a Bőköz Fesztiválon Liszt Ferenc darabokat az őt körül ülő embereknek, az olyan elképzelhetetlen, futurisztikus gondolat volt pár éve, akár a zongorájának alakja, útja. A közönség pedig vastapssal jutalmazta a játékát. A soproni Varga Gábor improvizációi is élményszámba mentek. Ő a magyar népzene kincseire rögtönzött nagy sikerű zenei témákat. Lendületesen, színesen, a jazz végtelen szabadságát megmutatva. Ő szintén nagy ünneplésben részesült.

Emlékfotók a  VII. Bőköz Fesztiválról. Wölfinger Béla felvételei itt:

Kiss Noró bravúros beugrása egy mobiltelefonos felvételről