Hírek - 2022. július 10.Mindent a ritmusról

Fantasztikus mesterkurzust tartott Billy Kilson amerikai jazzdobos az idei SopronDrum nemzetközi ütőhangszeres fesztivál negyedik, utolsó napján. A zenész gyakorlatias tanácsokat adott a hallgatóságnak.

A bemutató a dobok hangolásával kezdődött, a folyamat közben a fiatal közönség kérdéseire válaszolt. A felszerelés előkészítése közben elmondta, miként és miért rendezi el a dobokat s, hogy a koncertek és stúdiófelvételek készítésén kívül szerinte nem szabad túl sok időt pazarolni ezek hangolására, mert az túl sok időt vesz igénybe.

Mintegy negyedórás dobos bemutatójában példaként hozta számos általa kedvelt, híres jazz szám dobszólamait. Ezután elmondta: szerencséje volt, hogy élete során nagy ütőhangszeres legendákat láthatott élőben játszani. Felelevenítette tanárával, Alan Dawsonnal töltött zene óráit és kifejtette, hogy napjainkban milyen sok lehetősége van a fiatalságnak a tanulásra. Míg fiatalkorában analóg felvételekkel bajlódtak a zenészek, a kortárs dobosokról készült felvételek ma már csak egy érintésre vannak az új generáció telefonján.

A diákok kérésére elmagyarázta, hogyan lehet elsajátítani a nem kevés ügyességet igénylő jazzdobos fogásokat, és bemutatta sajátos cimbalomjátékát is. A jazz improvizációval kapcsolatban elmondta, a zenésznek tudnia kell, milyen érzést akar kifejezni, milyen hangzást akar elérni, ha sikerrel akar járni a rögtönzésben.

A fiatal hallgatóság megkérdezte az oktatót, mi motiválja manapság. Billy Kilson elmondta, büszke az élete során nyújtott teljesítményére, és elért eredményeire s ami igazán foglalkoztatja az, hogy átadja a karrierje során szerzett tudást a fiatal generációnak.

(E.E.)