Hírek - 2022. június 11.Thália Fesztiválon az Emigránsok

A Vidéki Színházak Fesztiválját és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét összefogó Thália Fesztiválon ma este látható Sławomir Mrożek Emigránsok című színjátéka, amelyet a soproni közönség kamaraelőadásként tekinthetett meg. A két főszereplő Gál Tamás és Kis Domonkos Márk, a rendező Pataki András. A nagy sikert elért produkció zárja a rangos fővárosi szakmai találkozót.

A budapesti Thália Színházban június 5-én kezdődött a fesztivál, hét nap alatt 12 előadást, köztük hét nagyszínpadi produkciót és öt stúdiódarabot láthat a közönség. Ma zárásként a teátrum Télikertjében tűzik műsorra az Emigránsok előadást a Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház, a Forrás Színház koprodukcióját, amely ott volt a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiválján. Nagy sikert elérve felállva ünnepelték a nézők a színészeket az Arany Oroszlán Nemzetközi Színházi Fesztiválon az ukrajnai Lvivben (más néven Lembergben.) A darab szerepelt a Komáromi Jókai Színház műsorán.

A föld alatti pincében élő értelmiségi és egy munkás sorsát villantja fel az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörében, az emigrációs lét fájdalmas igazságaival, lélekbe markoló kérdéseivel. A két főszereplő Gál Tamás és Kis Domonkos Márk bravúros játéka, Pataki András erős hatású rendezése emlékezetes színházi élményt adott eddig a nézőknek. Most a fővárosban is szeretnének hasonlóan hatni a közönségre.

Alkotói nyilatkozatok az előadásról itt: http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2022-emigransok-pincen-tul.html

A színjátékban AA–t a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk alakítja. XX–et a Jászai-díjas Gál Tamás formálja meg. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy–díjas Gyarmathy Ágnes. A fénytervező Kovács Ferenc Magyar Teátrum–díjas. A rendező a Jászai–díjas Pataki András.
 
(A szerző engedélyét a Diogenes Verlag AG (Zürich) és a Hofra Kft. közvetítette. ­– www.hofra.hu)