Hírek - 2022. május 11.Isten komédiása: startoltak

Megtartották az olvasópróbáját Katona Imre Isten komédiása című művének a leghűségesebb város teátrumában. A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában készülő zenés játék Assisi Szent Ferenc életéről szól, és októberben a közönség évadának nyitányaként látható. A főszereplő Papp Attila, Klárát Molnár Anikó formálja meg. Az előadásban a Kossuth-díjas Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játssza. A darabot a Jászai-díjas Pataki András állítja színpadra, társrendezőként Béres László segíti a munkáját. A zeneszerző a Kossuth-díjas Szarka Gyula. 

Katona Imre Isten komédiása című művét két éve szeretné bemutatni a soproni teátrum. A világjárvánnyal együttjáró intézménybezárások, az évadok darabjainak átcsoportosítása után az előadás most került be a műsorba magyarországi ősbemutatóként. A stáb elkezdte a munkát, s az ősszel kezdődő szezonban a leghűségesebb város közönsége láthatja a nagyszabású darabot. A koprodukció nyitja július elején az Esztergomi Várszínházban A misztériumok évadát, s augusztusban vendégeskedik az első Magyarpolányi Nyár rendezvénysorozaton.

Pataki András az olvasópróbán elmondta, Katona Imre műve fantasztikus anyag, kincs, szellemiségében, gondolatvilágában fajsúlyosságában gyakorlatilag összefoglalja a színház vezető dramaturgjának életművét. Értékhordozásában visszanyúl az ősi, tradicionális, szakrális tartalom, mondanivaló felé - melyet a soproni színház is megfogalmazott egyes előadásaival az elmúlt egy évtizedben. Úgy véli, Assisi Szent Ferenc életével, tetteivel, követendő hitével az egyetemes európai kultúra csillagává vált, és üzenetként ránk hagyta példáját, amelyet akár lehet egyfajta evengéliumként is értelmezni. 

Katona Imre nagy formátumú darabja a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a tanúságtétel teljességét tárja elénk. A zenés játék az állóképeket megmozdítja, és felrajzolja a fordulatokkal teli életút zuhanó, majd magasba emelkedő ívét.

Pataki András a műről, az előadásról alkotott elképzelését, színházi vízióját, mondanivalóját megosztja Béres Lászlóval, aki társrendezőként vesz részt a produkció munkájában, a teljes próbafolyamatban.  

Katona Imre elmondta, hogy a mű valójában három színdarab és 81 jelenetből áll. Az általa alkalmazott misztériumjáték, mint műfaj megengedi és hordozza azt a lehetőséget, hogy a színészek a filmszerű képekben különböző jellembeli átalakulások után több szerepet is megformálhassanak. Negyvenet meghaladó karakter bukkan fel így a darabban, a színészek zöme több figurát kelt életre.  

Arról, hogyan is született meg ez a mű, milyen kalandos, harminc évre visszanyúló történetre emlékezve miként és miért írta meg Katona Imre az Isten komédiását, honlapunkon részletesen olvashatnak itt a szerzővel készült korábbi írásban:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1519-isten-komediasa-igy-irtam-en.html%C2%A0

Az előadás díszlet-és jelmeztervezője a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, akinek terveit az olvasópróbán R. Székely László díszlettervező-asszisztens, szcenikus mutatta be a stábnak. A zeneszerző a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a koreográfus Szakál Attila. 
  
Katona Imre: Isten komédiása
zenés játék Assisi Szent Ferenc életéről


A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciója

Szereplők:

Ferenc - Papp Attila
Klára - Molnár Anikó
Bernardo Quintavalle - Kósa Zsolt
Egidio-Marosszéki Tamás
Ugolino bíboros / I. fogoly-Horányi László (Jászai-díjas)
Leó testvér/II. fogoly/ II. Guido püspök-Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Pietro Bernardone, Ferenc apja/II Ince pápa-Eperjes Károly (Kossuth-és Jászai-díjas)
Cortonai Illés/Favarone, Klára apja/ A pap-Savanyu Gergely
Pietro Cattani/Az őrült/A rabló-Major Zsolt
Öreg pap/Öreg ember-Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Ortola, Klára anyja/A bába/Mosónő-Rudolf Teréz
I. felkelő/A polgár/Mészáros/Kapus-Pintér Gábor
II. felkelő/A haldokló/A poroszló/Vidéki úr-Wischer Johann
Pica, Ferenc anyja-Szőcs Erika
A nemes úr/Az érsek-Farkas Tamás
A vajúdó asszony/A szép lány-Dienes Blanka
A Hang-Nagy Gábor

További szerepekben - Kiss Noró, Szabó Laci

Zeneszerző - Szarka Gyula (Kossuth-díjas)
Díszlet/Jelmeztervező-Gyarmathy Ágnes (Munkácsy-díjas)
Zenei munkatárs-Farnbauer Péter
Koreográfus-Szakál Attila
Rendezőasszisztens- Simon Andrea
Súgó- Szele Julianna Lívia
Ügyelő-Kiss Noró
Társrendező-Béres László
Rendező-Pataki András (Jászai-díjas)


Érdekességeket Szent Ferencről, életéről, korábbi írásainkban olvashatnak a honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1551-isten-komediasa-legendas-szent.html%C2%A0%C2%A0

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1539-isten-komediasa-liszt-peldakepe.html%C2%A0%C2%A0

Pomezanski György elcsípett próbapillanatai, portréi a mai eseményről itt: