Hírek - 2022. május 5. Dögös revüoperett

- Aki szereti az operettet, feltétlen nézze meg ezt az előadást, aki nem annyira kedveli a műfajt, az pedig azért jöjjön el most a színházba, mert egy különleges zenés művet láthat, amely olyan, akár egy korai musical, dögös számokkal, humorral, fergeteges táncokkal, vígjátéki elemekkel, fordulatokkal - mondta Peller Károly, aki Musztafa bej szerepét formálja meg a Bál a Savoyban produkcióban. A darab premierje május 7-én (szombaton) lesz a leghűségesebb város teátrumában. A rendező Béres László.

A hazai operettjátszás elmúlt évtizedének egyik kiemelkedő egyénisége Peller Károly. Ebben a stílusban szinte minden szerepet eljátszott már itthon és külföldön. Ami érdekesség, hogy korábban a Bál a Savoyban műben kétszer már megformálta Celestin Fourmint, az ügyvédet, most azonban Musztafa bejként lép színpadra. Ezzel a karakterrel még soha nem találkozott a pályafutása során. Amiatt is izgalmas számára ez a feladat, mert a nézők valószínűleg utoljára láthatják táncoskomikus szerepkörben.

Mint mondta, ő ezt az előadást a fiataloktól az idősekig mindenkinek ajánlaná, mert igényesen szórakoztató, látványos, remek a produkció csapata, és a mű zenéje pedig valóban műfajt megújítóan hatott régen, s hat most is. Ábrahám Pál zseniálisan érzett rá a kor dzsesszes életérzésére. Behozta az operettbe ezt a stílust, szakított a Lehár és Kálmán Imre által képviselt magyaros dallamokkal, vegyítette művében az akkor divatos műfajokat, az amerikai ritmusokat a hangszerelésben is. Ettől pedig merészekké, nagyon "ütősekké", modernekké, sokszínűvé váltak a Bál a Savoyban dalai.

A színművész hozzáfűzte: az, hogy ki mit visz haza magával majd az előadásból, azon is múlik, mit fedez fel ebben a történetben. Úgy gondolja, az operett, mint műfaj többrétegű, sokszor érint társadalmi, kulturális problémákat, gyakran korrajz egyben, de ezt direktben nem szeretnék hangsúlyozni. Aki mélyére akar látni a darabnak, megteheti, ők pedig ehhez szeretnének hozzájárulni egy szórakoztató, vidám, emlékezetes, jó hangulatú előadással.