Hírek - 2013. január 31.Rendhagyó Candide - Pluzsik Tamás írása a Soproni Témában

Formabontó előadással hív együttgondolkodásra a stúdiószínház: a máig aktualitással bíró 18. századi darabot, Voltaire Candide-ját mutatják be fiatal színészek – improvizációk sorozatával.
– Hogy miért éppen Voltaire-nek a 18. század közepén írt szatirikus művét, a Candide-ot választottuk a Petőfi Színház Stúdiószínházának februári bemutatójául? Mondhatnám azt is, hogy azért, mert mindmáig kötelező olvasmány, mert a világirodalom örökbecsű darabja, de leginkább talán mégis azért, mert a mű tartalma meggyőző színházi üzenettel és aktualitással bír. Története tökéletesen párhuzamba állítható a XXI. századi fiatalok léthelyzetével: az országhatárok fellazultak, az utazás, a világ megismerése sokak számára elérhetővé közelségbe került. Ugyanakkor a világ magára is hagyta az embert, ahol csupán felelősségtudata és akaratereje folytán lelheti meg identitását – ad mintegy háttérmagyarázatot a szombati premiert követően Pataki András színházigazgató.
A fiatal művészek: Czár László, Molnár Anikó, Papp Attila, Szlúka Brigitta és a rendező Ács Tamás interaktív gondolkodásra hívják, és egyúttal mintegy be is vonják a darabba, sőt magába az előadásba is az ezúttal a színpadon helyet foglaló nézőket.
– Lényegében minden, még a szöveg is, természetesen tiszteletben tartva Voltaire alapvető gondolatiságát, színészi improvizációk sorozatára épül. Ennek során próbáltunk egy olyan színpadi nyelvet is kialakítani, ami nem a hagyományos történetmesélés, a lélektani, realizmus eszközeit használja, hanem egy mai, fiatalos lendületű befogadás-kultúrához igazodik, melyhez klipszerű, színpadi képeket használunk. Nagyon reméljük, hogy a talán némiképp formabontónak is nevezhető előadásunkkal megtaláljuk az utat a fiatalokhoz éppúgy, mint a konvencionálisabb színpadi képekhez és megfogalmazásokhoz szokott színházlátogató esetében – fogalmazott az előadás után, arcáról még az izzadságcseppeket törölgetve Ács Tamás, aki nemcsak rendezi a darabot, de játszik is benne.
A bemutató közönsége vevő volt a rendhagyó előadásra, bejöttek a zenével ellenpontozott jelenetek, így kijelenthetjük, hogy sikert aratott a modern megfogalmazású, interaktív színházi kalandozás Voltaire világában.
Írás és fotó: Pluzsik Tamás
(forrás: sopronitema.hu)