Hírek - 2013. február 27.Műsorváltozás: Kakasok az édenben helyett Csíksomlyói magyar passió

A Soproni Petőfi Színház szerzői jogi problémák miatt nem mutatja be március 23-án Tamási Áron: Kakasok az édenben című művét. A teátrum az előre meghirdetett bérletes előadás helyett ugyanebben az időpontban Katona Imre: Csíksomlyói magyar passió című misztériumjátékát tűzi műsorára. A megváltott jegyek és bérletek erre a produkcióra érvényesek.
Katona Imre különleges szertartásjátékában Krisztus passiója össznépi rituálé, amelyben egy színházi közösség kínokkal teli, ám felemelő alkotómunkájának részeként születik újjá a passió. Az előadás így Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának történetén túl az európai színház újjászületésének ősi misztériumába is beavatja a nézőket. A népes társulat megrázó színházi élményt kínál Szarka Gyula (Ghymes együttes) zenéjével, Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész koreográfiájával.
- Kényszerű műsorváltozás miatt mutatjuk be a Csíksomlyói magyar passiót, kicsit előbb, mint gondoltuk, hiszen a terveink között szerepelt a következő években a darab színpadra állítása. Hasonló magyar kulturális értékeket hordoz a produkció, mint a Tamási darab, a virágvasárnapi és pünkösdi időszakra igazán aktuális ez az előadás, amelyben az egész társulatunkat láthatják a nézők. Korszerű színházi rendszerben szeretnénk bemutatni a művet, visszanyúlva az európai színjátszás második újjászületésének origójához, a passióhoz – mondta Pataki András az előadás rendezője, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

Katona Imre: Csíksomlyói magyar passió
zenés misztériumjáték

Szereplők:
Jézus: Horváth Andor
Luciper: Savanyu Gergely
Annás: Diószegi Imola
Kajafás: Farkas Tamás
Mária: Szőcs Erika
Deus Pater: Pintér Gábor
Júdás: Krizsik Alfonz
Poncius Pilátus, Ádám: Lénárt László
Péter: Horváth László
János: Sárdy Zoltán
András, Gábriel: Horváth György
Tamás: Czár László
Durumó, Farizeus: Ács Tamás
Kirika: Molnár Anikó
Plútó, Farizeus, Százados: Papp Attila
Éva, Házasságtörő asszony: Szlúka Brigitta

Orgonista: Papp Gyula
Dobos: Stöckert Ádám
valamint: Csernus Anita, Nagy Nikolett, Pálfi Gabriella, Pélyi Bettina, Lukács Levente, Stánicz Zoltán, Szeles Tamás, Szóka Roland, gyermekkórus

Zene: Szarka Gyula (Kossuth-és Magyar Örökség-díjas)
Koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Jelmez: Húros Annamária
Díszlet: Pataki András
Fény: Kovács Ferenc
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens, súgó: Kincses Kata
Rendező: Pataki András