Hírek - 2021. november 23.Táncba öntött történelem

Megelevenedik a száz évvel ezelőtti soproni népszavazás története a színpadon. Nagyszabású táncelőadásként, magyar ősbemutatóként látható a leghűségesebb város teátrumában az És mégis élünk produkció, népes szereplőgárdával, a helyi Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Oberfrank Péter vezényletével november 29-től. Somogyváry Gyula regényéből Szarka Gyula írt szimfonikus művet. Katona Imre nevéhez fűződik a librettó. A darabot Demcsák Ottó rendező-koreográfus vezetésével a Sopron Balett adja elő felnőtt, középiskolás és felsős bérletben kétszer 45 percben. Az első jelmezes próbán jártunk.

A háttérben dolgozókkal, szereplőkkel, kórussal, 22 tagú zenekarral együtt mintegy hetvenen dolgoznak azért, hogy színpadra kerüljön az idei színházi évad ünnepi bemutatója a város történelmi pillanatairól. Somogyváry Gyula műve két szerelmi szállal átszőve a Rongyos Gárdáról és harcai által kikényszerített 1921. december 14-én megtartott soproni népszavazásról szól, melynek keretében a város polgárai Magyarországhoz való tartozásuk mellett döntöttek.

A Szélyes Andrea által tervezett jelmezek elkészültek, korhű ruhakavalkád várható a színpadon. A főpróba héten még apróbb igazításokat végeznek, hogy a karakterek éljenek az öltözetek által is, s mindenki kényelmesen, nagy energiákkal, szabadon tudjon táncolni a színpadon.

Szarka Gyula alkotása nagyívű, drámai csúcspontokkal, váltásokkal telített, erős, dinamikus, igényes, filmzenei hangulatot áraszt, ilyen a dallamvezetése. A klasszikus művet Nagy Szabolcs hangszerelte és Oberfrank Péter vezényletével játsszák majd a soproni szimfonikusok, akik a zenekari árokban gőzerővel dolgoznak azon, hogy tényleg átütő erővel szólaljon meg az új darab kísérőzenéje, kórussal kiegészülve.  

Demcsák Ottó a tőle már megszokott fúziós technikát alkalmaz a most készülő táncműben. Klasszikus, modern, kortárs és art jazz stílusok keverednek a koreográfiáknál. A Sopron Balett teljes társulata mellett Horváth Renáta fiatal helyi táncos tanítványai közül 18-an szintén részt vesznek a nagyszabású produkcióban, valamint meglepetésként színpadra lép Alekszej Batrakov, az együttes balettmestere.

A helyszínek változását vetítésekkel, animációkkal, korabeli fotók felhasználásával oldják meg. Így szeretnék a vizuális élményt, a látvány élményszerűvé tenni. Ma érkezik Madarász János "Madár", az ország kiemelkedő világítástervezője, hogy a fényvarázslat is teljesen legyen a táncműben. A szakember nevét olyan nagy fővárosi sikerprodukciók fémjelzik, mint a Mamma Mia!, a Billy Elliot, a We Will Rock You, a Nyomorultak, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Shrek és Ákos koncertjeinek is ő a látványtervezője, valamint Feke Pál alkotói csapatának szintén állandó tagja. A soproni teátrumban ismerősként köszönti őt a stáb, hiszen több előadásban dolgozott a leghűségesebb városban az elmúlt években. 

Az És mégis élünk táncmű november 29-től már látható a Soproni Petőfi Színház műsorán fiataloknak szóló bérletekben. A felnőtt közönség a decemberi centenáriumhoz kapcsolódva tekintheti meg az előadást.   

Szereposztás:

Szarka Gyula – Demcsák Ottó:

ÉS MÉGIS ÉLÜNK

táncmű a soproni népszavazás 100. évfordulójára


Szereplők:

Dersy Géza: Ruszlan Szojengosev / Bogdan Holomej
Dersy Péter, a bátyja:  Füsi Zsolt
Hauer Viola, Géza szerelmese:  Horváth Renáta
Hauer ezredes, Viola apja: Vaszilij Nyemcsinov
Szabó Éva (Ángyika), Péter felesége:  Paksi Fruzsina/ Szalai Réka
Teréz mama, Éva nagynénje:  Szalai Dóra
Tábori pap/Gara, bankár: Alekszej Batrakov
Rongyos felkelő: Rácz Botond
Diákruhás felkelő: Paksi Fruzsina/ Szalai Réka
Angol diplomata: Bogdan Holomej / Ruszlan Szojengosev
Mende, ügyvéd/francia diplomata:            Andrej Potapov
Szobalány:                                                  Alina Tarnyenko
Virágáruslány:                                             Alekszandra Tyeplih

Valamint, katonák a harctéren, a távházasság tanúi, pap, kadétok a kiképzésen, a fővárosi utca emberei, születésnapi vendégek, Sopron lakosai, antant tisztek, osztrák csendőrök, népfelkelők, diplomaták: Borsodi Virág, Csollány Kitti, Gősi Lara, Hencz Anna, Kleizer Anna Evelin, Kopácsi Fanni, Lugosi Kíra, Majer Regina, Maráczi Hanga, Mészáros Csenge, Molnár Anna Zsuzsa, Molnár Fanni, Németh Anna, Németh Natália, Seszták Laura Dalma, Szabó Hanga Júlia, Szebeni Julianna, Véger Dorina.

Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és a Soproni Petőfi Színház kórusa.

Zeneszerző: Szarka Gyula (Kossuth-díjas)

Somogyváry Gyula regénye alapján a szövegkönyvet a táncjátékra alkalmazta: Katona Imre

A zenét hangszerelte: Nagy Szabolcs

Jelmez: Szélyes Andrea
Díszlet: Pataki András (Jászai-díjas)
Fény: Madarász János "MADÁR"
Karmester: Oberfrank Péter  (Liszt-díjas, érdemes művész)
Ügyelő: Kiss Noró
Koreográfusasszisztens: Alekszej Batrakov
Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)