Hírek - 2021. november 21.Széchenyi: a hűséges nézők tapsa

Bemutatta Németh László Széchenyi című történelmi drámáját a Soproni Petőfi Színház társulata felnőtt bérletben, az előadás az értő, hűséges közönségtől nagy tapsot kapott az ünnepi évadban. Különlegesség, hogy a teátrumban még soha nem játszottak a város első díszpolgáráról szóló darabot.

A szombat esti előadáson Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a közönséget. Elmondta, A szabadság évada tematikájában tiszteleg a soproni népszavazás 100 éves évfordulója előtt, miközben gondolatiságában reflektál arra, egyfajta történelmi áttekintést nyújt. Ezért is tűzték műsorra Sík Sándor István király című tragédiáját, most Németh László darabját a város első díszpolgáráról, s rövidesen bemutatják a Somogyváry Gyula regényéből készült És mégis élünk táncművet. Az ügyvezető megköszönte a közönségnek, hogy a világjárvány közben is hűségesen kitartanak a színház mellett és ezért az intézmény szeretne számukra hűség kártyát kibocsátani.  

Az előadás utáni fogadáson Csiszár Imre rendező távollétében Pataki András gratulált a darabot színpadra állító stábnak, kiemelve az előadás szakmai igényességét, minőségi szintjét, a remek szereposztást. Külön köszönte meg Széles Tamás főszereplő kimagasló játékát. Szerinte a színművész olyan Széchenyit formált meg, akinek a lelkét is megismerhették az emberek és mindemellett sikerült szakrális tartalommal megtölteni a szerep karakterét, belső útjait.    

A történelmi dráma szünetében nyílt meg Csendes Csaba festőművész SAKK- MATT című kiállítása. A tárlatot Pintér Zsuzsa textilművész ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Ahogy fogalmazott: az olaj technikával festett képek bravúros ecsetkezeléssel készültek és utalnak arra, hogy az alkotó mennyire ismeri, szereti a matériát. Másoktól élesen megkülönböztethető módon, egyedien "lakja be" a teret, építi fel munkáit modern kivitelben. Szenvedéllyel fest, nem szakmának, nem elsajátítható életmódnak tartja a művészetet, hanem létformának. Így varázsolja el a nézőket a színvilágával, a sárgás mély vöröstől, a smaragdon, aranyon, az okkeren át egészen a tengerzöld, párizsi kékig Mindezek csodálatos harmanóniával simulnak össze festményein. Magas szintű tudása lehetővé teszi, hogy alkotásai nemzetközi porondon szintén megállják a helyüket. Itthon és külföldön köz-és magángyűjteményekben is találkozhatnak az emberek a munkáival.
 
A megnyitón Mende Mirtill Anna hegedült.