Hírek - 2021. november 8.Józsiás: vastaps és beugrás

Vastapsot kapott és közönségsikert ér el az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték egész stábja a Komlón megtartott díszelőadáson. Az ünneplés szólt Simon Andreának is, aki beugró szereplőként formálta meg Dilló szerepét. A nagy sikerű produkció december 16-án és 17-én látható bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színházban A szabadság évadában. Fényképes tudósítás a Baranya megyei szereplésekről itt.

Hét előadást láthatott a közönség a hetedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó versenyprogramjában november 4. és 7. között. A fesztiválon több kísérő rendezvényt tartottak a soproni társulat tagjainak a közreműködésével. Ezek között szerepelt a Silentio transeo - A XX. század elhallgatott irodalma pódiumest, a Kövek című tanjáték, a Varga Gábor Jazz Quartet és a Brass Line Rézfúvós Együttes fellépése, valamint az Együtt ülünk a világfa ágán országjáró zenés irodalmi összeállítás. Mindegyik produkció kiemelkedő sikert ért el, a komlói közönség szeretete, nyitottsága a négy nap alatt körbevette a soproni előadásokat.

Silentio transeo - Molnár Anikó és Papp Attila
A Kövek című tanjáték is szerepelt Komlón
Együtt ülünk a világfa ágán - Az országjáró zenés irodalmi összeállítás a KASZT-on szerepelt - Eddig 5100 kilométer tett meg a csapat a rendhagyó műsorral
Az Együtt ülünk a világfa ágán országjáró csapat két soproni zenésze: Varga Gábor és Kónyai Flórián
A díjátadón a soproni Brass Line Rézfúvós Együttes remek hangulatú műsort adott


A díjkiosztó után a találkozó központi, állandó helyszínének számító komlói Színház-és Hangversenyterem épületének megnyitásának 39. évfordulója alkalmából tekinthették meg a nézők az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjáték díszelőadását Pataki András rendezésében. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója Tamási Áron művéből készült, a zenét Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója írta.  

A vendégszereplés Komlón különleges izgalmat és kihívást tartogatott a stábnak, mert Simon Andrea színművész, az előadás rendezőasszisztense egy nap próba után beugró szereplőként formálta meg Dilló tündért. A Soproni Petőfi Színház örökös tagjának megválasztott Simon Andrea sokoldalú egyéniség, aki a huszadik évadát kezdte el a leghűségesebb város teátrumában. A társulat megalakulása óta minden igazgató számított rá, és az külön érdekesség, hogy minden igazgató idejében akadt beugrása.

Szívesen emlékszik vissza ezekből arra, amikor a Kaméliás hölgybe ugrott be egy kis szerepbe, majd akadt olyan, amikor Csonka Hajnalkát helyettesítette a Szerelem és halál játéka című produkcióban. Csupán három éve volt a színháznál, s az Orfeusz az alvilágban előadásban Kállai Ferenccel, Avar Istvánnal, Agárdy Gáborral dolgozhatott együtt asszisztensként és még játszhatott is velük a darabban. A rendező Iglódi István volt. Ahogy megfogalmazta, ezek a találkozások még mindig kísérik lélekben, gondolatban, emlékekben. Most is eszébe jutottak.  

Az Ördögölő Józsiásban Simon Andrea Kisfaludy Zsófia szerepébe ugrott be Komlón. Nem izgult a színpadra lépés előtt, viszont nagyon koncentráltan készült. A darabot jól ismeri, hiszen ő a rendezőasszisztense a produkciónak. A szöveget egy nap alatt megtanulta, Dilló-dalát szerette eddig is, az eléneklése sem okozott problémát számára. Az előadás koreográfusával, Demcsák Ottóval és a Sopron Balett tagjaival átvették a táncokat, videóról pedig rögzítette magában a ki és bejövetelek irányát. A produkció szereplői a színpadon a beugrásnál a szokásosnál is jobban összpontosítanak, s mindenben segítik a beugró színészt. A tapsrend végén és a kulisszák mögött a stáb megtapsolta Simon Andreát, a komlói közönség pedig az egész csapatot az emlékezetes ünnepi díszelőadásért, színházi élményért.    

Simon Andrea (középen) beugróként Dilló szerepében nagy tapsot kapott
Trónra a gomba - Közönségsikert arattak Szarka Gyula dalai
Pelsőczy László és Virág György
Szilágyi Áron és a Sopron Balett tagjai (Bogdan Holomej, Szalai Dóra, Alina Tarnyenko), háttérben Farkas Tamás
A viadal: Papp Attila és Savanyu Gergely
Major Zsolt, Papp Attila és Molnár Anikó
Tündérország új királya
Az Ördögölő Józsiás stábja Komlón is meghódította a közönséget
Fotók: Péter Szabó Zoltán