Hírek - 2013. március 11.Teátrumi színözön és Magyar Költészet Hete - Sajtótájékozató a színházban

A színházi világnaphoz kapcsolódóan Teátrumi színözön címmel indít hagyományteremtő programsorozatot a Soproni Petőfi Színház, a költészet hetén pedig még az is előfordulhat, hogy buszon vagy bevásárlóközpontban találkozunk a verskommandóval.
Öt napon hét előadást tekinthetnek meg a színház barátai a Teátrumi színözön elnevezésű új, de hagyományteremtő szándékkal létrehozott programsorozatban. Pataki András színházigazgató sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a színházi világnaphoz kapcsolóan mennyi mindent szeretnének nyújtani a soproniaknak. Alig győzte sorolni: március 24-én Szergej Medvegyev: Fodrásznő című darabját mutatják be Viktor Rizsakov rendezésében, a debreceni Csokonai Színház előadásában.
Március 25-én Fifika és az Évszakok című táncszínházi produkciók kerülnek színre Fenyves Márk és Pálosi István rendezésében a budapesti Magyar Mozdulatművészeti Társulat művészeivel. Utoljára lehet Sopronban látni március 26-án John Steinbeck: Egerek és emberek című színművét Pataki András rendezésében, a Soproni Petőfi Színház előadásában.
Ivan Vukosavljev jegyzi a március 27-i előadást; Carole FrEchette: Simon hét napja... című stúdiószínházi darabját, amit a Zentai Magyar Kamaraszínház ad elő. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje március 28-án táncszínházi produkcióként elevenedik meg a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes látványos előadásában, Török Viola rendezésében. A szünet után ezt követi a Víg Ágnes rendezte Menedék, a celldömölki Soltis Lajos Színház mozgásszínházi produkciójával.
Az előadások után beszélgetésre hívják a nézőket, kérdezni, ismerkedni, átértékelni lehet majd a látottakat Pomezanski Györgynek, a magyar televíziózás kultikus alakjának, a Duna Televízió egykori alelnökének segítségével. - A cél a közbirtokosság érzésének kialakulása - mondta erről a tájékoztatón Pomezanski György.
- A színház néző nélkül értelemezhetetlen kategória - tette hozzá Pataki András, aki bemutatta új munkatársukat, Pál Tibort, aki márciustól a színház értékesítési feladatait látja el.
A költészet hetét is meglepetésekkel ünnepelhetjük Sopronban - derült még ki a sajtótájékoztatón. A színház művészei költeményeket adnak ajándékba április 11-én: a verskommandóval bárhol találkozhatunk: vonaton, buszon, az utcán vagy akár bevásárlás közben. Április 6-án versmaratont rendeznek Orbán Júlia vezetésével, amelynek keretében bárki betérhet verset hallgatni, mondani vagy akár saját költeményét megosztani. Másnaptól Dinnyés József öt előadásán öt évszázad magyar verseiből összeállított műsorát tekinthetjük meg a Liszt-központban. Több más program mellett április 13-án a Parnasszus csillagai címmel Nemes Nagy Ágnes és Szécsi Margit költészetét, személyiségük varázsát közvetíti, Császár Angela, Juhász Róza, Sebő Ferenc és Perger László. (forrás:kisalfold.hu)

Híradások a sajtótájékoztatóról:


http://www.pulzustv.hu/archivum/hirmusor/

http://www.soprontv.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4514&catid=46:2013-hirek&Itemid=97

Teátrumi színözön a Soproni Petőfi Színházban (Színház.hu,



A Magyar Költészet Hete Sopronban:

2013. április 6. szombat (10 órától 17 óráig)
(Soproni Petőfi Színház – Nézőtéri büfé)
Orbán Júlia vezetésével a Soproni Petőfi Színházban versmondó maraton indul, beszélgetésekkel.

17 órakor Gergye Rezső a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója előadja Hajnóczy Péter: Dinamit c. monodrámáját

(Az április 6-i rendezvények ingyenesen látogathatóak. A Magyar Költészet Hetének további programjai a Liszt Ferenc Kulturális Központban kerülnek megrendezésre.)

2013. április 7. (18 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
A Komáromi Jókai Színház bemutatja Arany János Tetemrehívás c. zenés balladás est. Szereplők: Tóth Tibor (Jászai-díjas) Madarász András, Kováts Marcell, Farnbauer Péter. Időtartam: 1 óra.




2013. április 8. (16 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
Dinnyés József: Zenés szabadiskola 1.

Mohács után (XVI. század)

2013. április 9. (16 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
Dinnyés József: Zenés szabadiskola 2.

Megholdulni, túlélni! (XVII. század)

2013. április 10. (16 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
Dinnyés József: Zenés szabadiskola 3.

Megújhodás vagy felvilágosodás? (XVIII. század)

2013. április 11. (16 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
Dinnyés József: Zenés szabadiskola 4.

Reform- újraformált világot? (XIX. század)

Ezen a napon a Soproni Petőfi Színház társulata a Magyar Költészet Napjának tiszteletére egész napos versmondást tart. 7:30-tól 18 óráig.
Helyszínek: GYSEV Sopron-Győr, Győr-Sopron vonalán, a soproni és a győri vasútállomáson, a soproni Erzsébet Kórházban, polgármesteri hivatalban, általános és középiskolákban, helyijárati buszmegállókban, helyijáratokon, kocsmákban, éttermekben, kávéházakban, cukrászdákban, múzeumban, Tűztoronyban, Fő téren, templomokban, könyvtárban, bevásárlóközpontokban, a Károly- kilátónál, gyalogátkelőknél a piros lámpa ideje alatt, távolsági buszpályaudvaron, piacon, egyetemen, bankfiókokban, postán, járási hivatalban, fittnesz termekben, bob pályán, uszodában, gyógyszertárakban, a helyi rádió és tv műsoraiban.

2013. április 12. (16 óra)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
Dinnyés József: Zenés szabadiskola 5.

Kik vesznek körül? (XX. század)

Az előadások időtartama egyenként 60 perces.

2013. április 13. (19 óra, a bérletes egyeztetéseknek megfelelően)
(Liszt Központ – Petőfi terem)
A Parnasszus csillagai (Költők – versek – életek)
Szereplők: Császár Angela (Jászai-díjas, érdemes művész), Juhász Róza, Sebő Ferenc (Kossuth-díjas), Perger László
Dramaturg-rendező: Juhász Róza
Időtartam: 2x 40 perc