Hírek - 2021. szeptember 14.Táncválasztó és Bolero

Először csatlakozik Sopron az országos Nagy Táncválasztó rendezvényhez szeptember 26-án a Liszt Ferenc Kulturális Központban és a Petőfi Színházban. Az egész napos, helyi és környékbeli csoportok bemutatkozásával egybekötött program keretében tíz stílusban regisztráció után ingyenes táncórákon vehetnek részt az érdeklődők. Az esemény zárásaként este hét órakor a Sopron Balett, a Sankt Pölten Europaballett, a Budapest Táncszínház, a fővárosi PR-Evolution Dance Company és Kozmér Alexandra balettművész részvételével nagyszabású gálát rendeznek a leghűségesebb város teátrumában, amelynek csúcspontja Ravel Bolerójának a bemutatója lesz az osztrák együttestől.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége és a Magyar Táncművészeti Egyetem két éve a Tánc Világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Nagy Táncválasztó workshop-ot. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” hívómondatokkal meghirdetett program célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. A táncműfajok megismertetésén túl fontos számukra a tánc, a mozgás széles körben történő népszerűsítése, hogy minél többen így találhassák meg az egészséges életmódhoz, a közösségi élményhez vezető utat.

A mostani országos Nagy Táncválasztóhoz csatlakozott Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Kőszeg, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szekszárd, Szeged, és első alkalommal Sopron. A leghűségesebb városban a rendezvény szervezője Michael Kropf, a Pro Kultúra kulturális cég projektmenedzsere, aki elmondta: délelőtt tíz órától délután ötig a Liszt Ferenc Kulturális Központban tartanak fél órás bemutatókat a meghívott csoportok. A  balett, esküvői tánc, hastánc, mazsorett, modern improvizáció, modern jazz, néptánc , show tánc/hip-hop, street jazz, tánc aerobic stílusokban regisztráció után nyílik lehetőség az érdeklődőknek, hogy kipróbálják magukat a táncparketten.

A Nagy Táncválasztó keretében, a programot színesítve tánckellékeket, ruhákat, cipőket, kiegészítőket felvonultató üzlet tart bemutatót, tévén keresztül a táncot népszerűsítő filmeket vetítenek, s csak ezen a napon a kulturális központban, valamint a színházban Kanyó Bélának, a magyar fotóművészet jelentős egyéniségének képeiből tekinthetnek meg kiállítást a nézők. Ő fél évszázadon keresztül fényképezett táncelőadásokat, kiemelkedő munkásságának fotóiból láthat ízelítőt most a közönség.

Az egész napos program zárásaként a nagyszabású gálát rendeznek este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban. A műfaji sokszínűséget felvonultató kétszer negyvenöt perces műsorban a házigazda Sopron Balett mellett, színpadra lépnek a Sankt Pölten Europaballett, a Budapest Táncszínház és a fővárosi PR - Evolution Dance Company táncosai, valamint kiemelt vendégként érkezik Kozmér Alexandra Harangozó-díjas táncművész. Az esemény csúcspontjaként az osztrák együttes előadja Ravel Boleróját. A nézők láthatják Demcsák Ottó, Alekszej Batrakov, Artur Kolmakov, Michael Fichtenbaum, Florient Cador, Barta Dóra, Zachár Lóránd és Michael Kropf koreográfiáit.