Hírek - 2013. március 24.Hatalmas siker a Csíksomlyói magyar passió

Katartikus sikert hozott a Katona Imre Csíksomlyói magyar passió című zenés misztériumjátékának bemutatója szombaton. Már a nyilvános főpróbán állva tapsolták meg a nézők a darab stábját, a másnapi premieren pedig a könnyekig meghatódott közönség alig akarta a színpadról leengedni a szereplőket.
A premier előtti televíziós ajánlókból szemléztünk:










Csíksomlyói magyar Passió a Soproni Petőfi Színház Színpadán

2013. március 22. péntek, 18:00
A Soproni Petőfi Színház új premier előadásra készül. A csíksomlyói magyar passió Jézus szenvedéstörténetének misztériumába kalauzolja a nézőt a csíksomlyói ferencesek repertoárjából is merítve, morális zenei betétekkel színezve.



A szerző, Katona Imre ismertette a sajtó nyilvános próbán a Csíksomlyói magyar passió zenés misztériumjátékot. A darabot a Soproni Petőfi Színház március 23-án, szombaton este hét órakor tűzi műsorára. Az előadást Pataki András színházigazgató állítja színpadra. A passiójáték a középkori misztériumjáték legismertebb alfaja; a bibliai történetnek Jézus szenvedésével és halálával foglalkozó részeit dramatizáló színjáték. Horváth Andor a soproni előadásban Jézust formálja meg, és lehel lelket a tartalmas szövegekbe.


A színészek számára a misztériumjáték arra is lehetőséget ad, hogy a legösszetettebb emberi érzéseket formálják meg. A szereplők sorában Luciper is megjelenik, aki nem csak külsőségeiben, de tetteivel is újabb rétegeket ad a szenvedéstörténetnek. Az előadás a Soproni Petőfi Színház és az Evangélium Színház közös produkciójaként avatja be a misztériumba a nézőket. A passiójáték zenéjét a Ghymes együttes Kossuth-díjas tagja Szarka Gyula szerezte.
Tudósítás a március 22-ei Soproni Krónikában:
http://www.soprontv.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4535&catid=46:2013-hirek&Itemid=97

Tudósítás a Pulzus TV-ben:
http://www.pulzustv.hu/archivum/hirmusor/