Hírek - 2021. július 15.A vibrafonkirály üvegpalotája

Úgy szólt a vibrafon a fertőrákosi barlangszínházban, mintha poharak csendültek volna össze. Dzsesszből, improvizációkból épített képzeletbeli zenei üvegpalotát, remekművet David Friedman, aki szóló performanszokat adott elő a SopronDrum péntek esti nagykoncertjének részeként. A világhírű művész, zeneszerző és tanár játékával megmutatta: a ritmus, a dallam ott jön létre, ahol a zene a lélekben születik. Nem uralni, leigázni kell egy hangszert, hanem előadásmódjával létrehozni vele együtt a tökéletes harmóniát.  

David Friedman vibrafon-és marimbaművész a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivál egyik oktatója. Világhírű szakember, a dzsesszben, a komolyzenében a legjelentősebb művészek között emlegetik. Az elmúlt napokban tartott mesterkurzusain az improvizáció fontosságáról, jelentőségéről, erejéről beszélt a fiatal dobosoknak, ütősöknek. Ezt most be is bizonyította.

Olyan magas szintű technikával, szabadságot sugárzó belső dallamvilággal, hol csendesen, hol virtuózan játszott a vibrafonján, hogy a zene a remek akusztikában egyszer ringató, máskor dzsesszes ütemeket adó pörgős ritmussá változott. A hangszínek skálájának váltakozása, a stílusok helybeni megteremtése, az akkordjáték virtuozítása, a rögtönzés pillanatainak az öröme összekötötte a közönséggel a művészt, a hangszert, a hangot és a ritmus. A vastaps méltán szólt David Friedmannek. Törhetetlen, fényes üvegből épült ezen az estén a barlangszínházban a SopronDrum vibrafonkirályának zenei palotája. Falakat betöltő végtelen energiával egy újabb sztár írta be magát a fesztivál és a játszóhely sikertörténetébe. Ütős emlékként.

(V.R.)

Fotó: Hortobágyi Oros