Hírek - 2021. június 7.Silentio transeo - pódiumest

Silentio transeo - A XX. század elhallgatott irodalma című teljesen új, most készült pódium produkció első előadásait tekintheti meg a közönség Molnár Anikó és Papp Attila színművészek tolmácsolásában június 9-én, illetve 10-én délután három, valamint este hét órakor Sopronban, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A nézők többek között olyan szerzők műveiből hallhatnak részleteket, mint Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.


A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciójában az elmúlt évszázadban hosszabb-rövidebb ideig hallgatásra, betiltásra ítélt magyar írók, költők műveiből ad keresztmetszetet a soproni teátrum két színművésze. Az előadás országjáró útra indul majd rövidesen. 

- Csak arról tudunk érvényesen szólni, arról tudunk tanúságot tenni, amihez személyes közünk van, ami húsunk elevenjébe vág. Másról meg talán fölösleges is beszélni. Ez az előadás apró, nagyon személyes élménytöredékek hatására vált olyanná, kívánkozott színpadra abban a formában, ahogy ezt a pódiumesten láthatják, hallhatják - eképp invitálja Pataki András rendező a közönséget erre az estre 

Ajánló: A magyar irodalom mindig is bővelkedett a líra és a próza termékeny kiválóságaiban, ám történelmünk sötét szakaszaiban – mikor embernek maradni is igen nehéz volt – már megfogyatkozott azoknak a névsora, akik morálisan helyt tudtak állni, képesek voltak szólni, vagy épp hallgatásukkal lázadni egy adott kor uralkodó eszmevilága, a háború vagy egy politikai rendszer ellen. Azért találunk néhány nevet a sorban, amelyek viselői iszonyatos áldozatok árán mégis megtették. Nemet tudtak mondani, nem voltak hajlandóak kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötve alkotni és élni. Kimondták a kimondhatatlant.  Az előadás ebből az elhallgatott magyar irodalomból kíván keresztmetszetet adni, s a közönség a pódiumestet követően talán már ismerősként köszönt majd olyan szerzőket is, mint – a teljesség igénye nélkül – Márai Sándor, Hamvas Béla, Herczeg Ferenc és Szabó Dezső vagy éppen Sinka István és Utassy József.

Előadások:

2021. június 10. csütörtök 19:00 - Liszt Központ 
2021. június 10. csütörtök 15:00 - Liszt Központ 
2021. június 9. szerda 19:00 - Liszt Központ 
2021. június 9. szerda 15:00 - Liszt Központ 

Az előadás olvasmányos műsorfüzete itt található. Érdekességeket, eddig kevésbé ismert történeteket olvashatnak a szerzőkről. Kiderül az, melyik írónkat jelölték kétszer is irodalmi Nobel-díjra, úgy, hogy Puccini és Anatole France is rajongói közé tartozott. Ki volt az a szigorú tanár, aki, ha diákjai nem tudták házi feladatot, akkor a temető melletti háza ablaka előtt pontban éjfélkor kérdezte ki a leckét. Ér-e a Petőfi-kötet egy bárányt? Még többet is, egy egész életet. Mindemellett a múlt homályából előbukkant, melyik legendás írónk mondta a tanárának: "Fognak maguk még rólam tanítani a magyar irodalomban!" Annyit tévedett csak, hogy az egész világirodalom jegyzi őt. Műsorfüzet itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/cache/silentio-transeo_of_k.pdf