Hírek - 2021. március 24.Hétszínvirág Szarvason

Meghívták a Sopron Balett Hétszínvirág című látványos, nagy sikert aratott mesés táncjátékát a Szarvasi Vízi Színházba június végére. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, aki elkezdte a felújító próbákat az együttessel. 

A Sopron Balett tagjai gőzerővel gyakorolnak naponta kétszer. A tánc világnapjára készülő gálájukat reméhetőleg április 25-én láthatják a nézők. A jövő hónap elején elkezdik próbálni Peter Breuer és Artur Kolmakov koreográfusok vezetésével a St. Pölten-i Europaballettel közös előadást, a Farinelli című produkciót, amelynek nagyszabású magyarországi ősbemutatója június 26-án lesz a fertőrákosi barlangszínházban. Ha időközben engedélyt kapnak a kőszínházak a nyitásra, akkor a szintén osztrák koprodukcióban készült Stabat Matert táncművet is fel kell frissíteniük. A feszített tempó miatt, a biztonságot jelentő készenlétet és felkészültséget segítve Alekszej Batrakov már most a héten elkezdte próbálni a csapattal a Hétszínvirágot.   

Valentyin Katajev története nyomán készült adaptáció Alekszej Batrakov látványos koreográfiájával, Szélyes Andrea mesés jelmezeivel, Vlagyimir Furszov díszletvilágával  megtalálta az utat a fiatal közönséghez Sopronban. A darabot 2019 decemberében tűzte műsorára a leghűségesebb város teátruma a Lázár Ervin Program keretében. Akkor kilenc nap alatt mintegy 5300, főként harmadikos és ötödikes diák látta a sikeres előadást. A gyerekkel a darab előtt és után Németh Ervin beszélgetett a látottakról, segítve a történet megértését, a szereplők tulajdonságainak a megfogalmazását, a tánc formanyelvének megismerését.

(Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi)  kezdeményezésének a célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra. Ha a járványhelyzet engedi, idén szeptember közepén újra indulhat a program - a szerk.)

A Hétszínvirág varázslatos, tanulságos családi színház élményt tud nyújtani kicsiknek és szüleiknek a tánc formanyelvén. A történet szerint Annuska perecvásárlás közben eltéved, és találkozik egy varázslóval, aki megajándékozza. Csodálatos virágra tesz szert, amely teljesíti minden kívánságát. Pontosan hetet. Elsőre haza szeretne jutni, így is lesz. Majd, hogy a fiúknak bebizonyíthassa, ha nem veszik be a játékba, ő akkor is eljuthat a virággal akár valóságban az Északi-sarkra, már ott is terem. Fogadja őt a Hókirálynő és a Hókirály. Ezután kívánságára övé lehet a világ összes játéka, s még arra sem derül fény, álmodozásai alatt otthon eltört egy vázát. Közben gyorsan elfecsérli a szirmokat a saját önzőségéből, irigységéből, sértettségéből adódó vágyakra. Egyre inkább úgy érzi, különb dolgokat is kívánhatott volna. Amikor már csak egyetlen szirma, az utolsó kívánsága marad, és találkozik egy mankós fiúval, aki nem tud vele szaladni a játékban, akkor már a szívére hallgat...  

Alekszej Batrakov elmondta, a történetet nagyon aktuálisnak tartja, hiszen a mai gyerekek szinte mindent megkapnak azonnal, amire vágynak, amit kérnek. Legyen szó telefonokról, ajándékokról, vagy játékokról. Mintha minden kívánságuk azonnal teljesülne. Szerinte szükséges olyan értékek előtérbe helyezése, megismerése, mint a szeretet, a barátság, a  szerelem, az egymásra való figyelem, a másik segítése, az önzetlenség. Szeretné, ha a mese segítségével találkoznának ezekkel az érzésekkel, gondolatokkal a gyerekek és a szüleik is. Kiemelte, nem szabad elfelejteni, mi az igazán fontos az életben. A Hétszínvirág történetének tanulságai erre mind alkalmasak.

A Szarvasi Vízi Színházba kapott meghívást a soproni előadás