Hírek - 2021. március 15.Mikó István kiváló művész!

- Úgy érzem én is, hogy Sopronhoz, a társulathoz tartozom, az öröm közös. Ez az elismerés jó időben jött ebben a bezártságban, amikor itthon ülve mindannyiunknak hiányzik a színház. Arra figyelmeztet, van még mit tennem a pályámon, és talán mások ugyanígy gondolják - mondta honlapunknak Mikó István, Jászai-díjas, érdemes művész, a Petőfi Színház társulatának alapító-igazgatója, a teátrum örökös tagja, aki a nemzeti ünnep alkalmából Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült. Részletek itt.

A népszerű színművész, aki Pataki András hívására 2014-ben tért vissza a leghűségesebb városba játszani, nagyon várja, hogy újból színpadra léphessen. Mint mondta, a nézőktől kapott már közönségdíjakat, s mindemellett fontosak a szakma visszajelzései, elismerései. Jólesik számára az ilyen irányú figyelem. Most különösen, amikor zárva tartanak a színházak. Erőt adhatnak egy színésznek, hogy fontos a munkája, mindaz, amit közvetít, képvisel, s van még dolga a színpadon.

A soproni gratulációknak különösen örül, hiszen nagyon szereti a várost, kötődik a településhez. (Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat - a szerk.) Így idén lesz harminc esztendeje, hogy Mikó Istvánt kinevezték a Petőfi Színház igazgatójának. Ezekre a pillanatokra azért emlékszik nagyon jó szívvel, mert pályáfutásának egyik legjobb, legaktívabb, legerősebb időszakában dolgozhatott színházvezetőként. Élete fontos tíz éve volt ez.

Mikó István az elmúlt évadokban ismét rendszeresen játszik Sopronban. Elhozta ide emblematikus, legendás önálló előadását, a Švejk vagyok című estet. A színművész több mint ezerszer bújt már a derék katona bőrébe. Ez a darab és a figura kíséri pályafutását, s annak kicsit szimbóluma is egyben.

Mindemellett az elmúlt években a soproni teátrumban a Csárdáskirálynő, a Macskajáték, A dzsungel könyve, a My Fair Lady, a Tied a világ! produkciókban óriási vastapsokat kapott az egész stábbal együtt. A Valahol Európában musicalben Simon Péter szerepét formálta meg hatalmas, kitörő és emlékezetes sikerrel. A felállva tapsoló nézők alig akarták őt és a csapatot leengedni a színpadról Sopronban, valamint Fertőrákoson a barlangszínházban. Idén A padlás című kirobbanó erejű előadásban felvételről látható Robinsonként.

Mikó István úgy fogalmazott, része a mostani elismerésének Sopron, a közönség szeretete, a színház és a jelenlegi társulat. Így ez a díj közös öröm, mert ő ide tartozik. A színművész jelenleg Kovács András Ferenc költő Egerek könyve című művéből készít zenés átiratot. Mint mondta, a Macskák musical a Macskák könyve című versciklusból született,  s régebben ő is játszotta az öreg színházi macskát a Madách Színházban. Most arra gondolt, ha már a járvány miatt otthon kell ülnie, zenét szerez Kovács András Ferenc szövegeihez. Ami különösen érdekes és vonzó számára, hogy a kötetben szerepel egy öreg színházi egér. Még szerepnek is remek lehet...    
 

Mikó István ebben az évadban A padlás című kirobbanó sikerü előadásban Robinsonként látható