Hírek - 2021. február 4.Tesla: a fény embere

Éjfélt ütött az óra, az évszázad viharában csapkodtak a villámok és amikor felsírt, azt mondta az édesanyja a bábának: megszületett a fény gyermeke. A világot sarkából kifordító lángelme és feltaláló pedig betöltötte ezt a küldetését. A mai napig tűzbe hozza az embereket titokzatos személyisége. Életéről készült a Tesla – Végtelen energia című nagyszabású, hatalmas sikerű musical, amely közkívánatra ismét látható a barlangszínházban, mégpedig június 19-én, egymás után kétszer. A produkció látvány-és jelmezvilága, az ország legjobb énekesei, a táncosok repítő ereje Fertőrákoson megidézi egy legenda és géniusz életét, aki a Napra, a kozmoszra figyelve képes volt kilencszáz kilométeres távolságból is érzékelni, ha valahol villámlott. Mert a fény és az elektromosság embere volt.  

Nikola Tesla élete, sorsa a mai napig hordozza a titkokat, a misztikumot. Majdnem 150 találmány fűződik a nevéhez, ám főként az elektromosság, a gépészet, a mágnesesség területén alkotott forradalmit és maradandót. Az energia vezeték nélküli továbbadása a zseni egyik legnagyobb újításaként került be a történelembe.

A feltaláló látása, hallása átlag feletti volt. Visszaemlékezései szerint gyerekkorában többször mentette meg alvó szomszédaik házát a tűztől, mert meghallotta az alig érzékelhető pattogó hangokat, melyek sercenései a fát kikezdték. Úgy vélte, a fülei érzékenysége tizenháromszor erősebb, mint egy átlagemberé. Meghallotta kilencszáz kilométer távolságból a villámlás kisüléseit. Amikor pedig Budapesten dolgozott, azt is be tudta azonosítani, ha három szobányira tőle ketyegett a zsebóra. A szobák tekintetében amúgy is babonás volt. Csak olyan szállást vett igénybe a hotelekben, amelynek a száma osztható volt hárommal. Érdekes, hogy amikor meghalt, a New Yorker Hotelben a szobájának száma 3327-es volt.   

Amikor találmányairól kérdezték, azt vallotta: az ő agya felfogja a kozmoszból érkező gondolatokat, akár egy membrán és lerajzolja azokat.

„Gyerekkoromban egy furcsa kíntól szenvedtem, képek megjelenésétől, melyeket gyakran erős fényfelvillanás kísért, ami zavarta a valós tárgyak látványát, és akadályozta gondolkozásomat, valamint a cselekvésemet is. Ezek a jelenségek tárgyak képei és jelenetek voltak, amelyeket valóban láttam, és nem csak elképzeltem. Ha beszéltek hozzám, a szavak jelentésének tárgyi képei élesen megjelentek számomra, és néha képtelen voltam megkülönböztetni azt, hogy amit láttam az valóságos-e vagy sem.” (Ezt írta a Találmányaim című könyvében.) 

Akár így zajlott, akár másképp, Nikola Tesla élete a mai napig izgalmas, felfedezésre és megfejtésre váró végtelen történet. Ő már 1935-ben megjósolta, hogy a XXI. században a robotok elvégeznek az emberek helyett bizonyos munkákat, s olyanok lesznek, mint az ókori társadalmak esetében a rabszolgák. Legendás az Edisonnal folytatott harca az egyenáram és váltóáram használatáról. Végül egy befektető Tesla mellé állt, és így a váltóáram (pontosabban váltakozó áram) segítségével olyan technológia került az emberiség kezébe, amely a mai napig körbeveszi az életünket.  

A Tesla-Végtelen energia musicalt Radó Denise állította színpadra, aki szerint, ha az ember hisz az álmaiban, akkor megvalósulhatnak azok. Tesla élete is ilyen példákat mutat meg. A TBG Production előadásának szövegkönyvét a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, Egressy Zoltán írta. A koreográfus Szabó Anikó, a jelmeztervező Kiss Márk, a vizuális látványvilágot a Forward Production csapata alakította ki. A kreatív ötletgazda Vona Tibor.

A főhőst Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám alakítja kettőzve. A produkcióban váltott szereposztásokban játszik Janza Kata, Füredi Nikolett, Szomor György, Lux Ádám, Békefi Viktória, Bori Réka, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Szabó Máté, Kovács Áron, Gerner Csaba, Maday Gábor. 

Tesla–Végtelen energia
musical – TBG Production előadása

Szereposztás:


Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor

A zsenit és feltalálót több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, de horvát területen született Nikola Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később már világpolgárként elért Amerikába, ahol megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített – és akkor világcsodának számító  – erőművét. Az előadás bemutatja a tudós életének fontosabb állomásait, az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon át egészen a Chicagói Világkiállításig.

Korábbi írások az előadásról honlapunkról itt: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1727-barlangsztarok-tesla.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1650-tesla-aron-dalaival.html