Hírek - 2021. január 24.Barlangsztárok díjesőben

Taroltak az egyik legrangosabb hazai zenei elismerés, a Petőfi-díj átadóján azok az előadók, akikkel a nyári barlangszínházi szezonban találkozhat a közönség. A játszóhely már teltházas májusi nyitókoncertjét tartó Bagossy Brothers Campany idén három kategóriában – az év zenekara, férfi előadója és videoklipje – nyert. A zárást jelentő őszi hétvége sztárja, Rúzsa Magdolna az év női előadója lett. Régi zenésztársa, a soproni születésű egykori berzsenyis diák, Madarász Gábor az év gitárosa címet érdemelte ki. Életműdíjat vehetett át a magyar legendáink sorozatunk ikonja, Horváth Charlie. Fertőrákoson mindannyiukkal találkozhatunk. Részletek itt.

A barlangszínházi nyitány május 22-én lesz, ekkor a Bagossy Brorthers Company lép fel Fertőrákoson. Minden jegy elkelt a nagy bulira. A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja majd meg június 6-án. A záró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet. Ez a program is teltházas már. A legendák évadában világsztárok, magyar csillagok érkeznek a világörökség részéhez tartozó játszóhelyre. Gazdag kínálat vár a közönségre.

A baralangszínházi programról itt olvashatnak: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1751-barlangsztarok-vonzzak-a-nezoket.html


Átadták a Petőfi Zenei Díjakat 

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat immár ötödik alkalommal adták át, ezúttal tizenkét kategóriában. Az egyik legrangosabb magyar zenei díj átadójának 2016-os alapítása óta a VOLT, majd a Strand Fesztivál adott otthont. Tavaly azonban a járvány miatt a Petőfi Zenei Díj gálája is elmaradt. A díjátadót most pótolták, biztonságos körülmények között, stúdióban.  

Az év férfi előadója Bagossy Norbert, az év női előadója Rúzsa Magdi lett. Az év zenekara díjat a Bagossy Brothers Company vehette át, amely a Visszajövök című dallal az év videoklipje elismerést is kiérdemelte. Az év akusztikus koncertje kategóriában Demjén Ferencet díjazták. A Petőfi Zenei Díj ezen kategóriáinak jelöltjeit a Petőfi Rádió 2019. március 1. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala közül választotta ki egy száz tagú, zenészekből, producerekből, újságírókból, koncert-és fesztiválszervezőkből álló szakmai grémium. A közönség és a szakmai testület tavaly ebben az öt kategóriában szavazott együtt, a végeredménybe a voksok 50-50 százalékban számítottak bele.

A díjazottak közül néhány már ismert volt. A Dal 2020 adásában adták át az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, akik A Dal Akusztik győztesének járó különdíjat is megkapták és az év felfedezettjének, a Tortugának. Szintén korábban bejelentették a szervezők, hogy az életműdíjat Horváth Charlie énekes kapja. A Petőfi Zenei Díj zenészeknek odaítélt szakmai díjai közül az év gitárosa Madarász Gábor lett, az év ütőhangszerese Bánfalvi Sándor, az év billentyűse pedig Lepés Gábor. Az év dalszövegírója elismerést pedig Molnár Tamás vehette át, aki már A Dal 2020-ban is örülhetett, hiszen ott is ő nyerte el a legjobb szövegírói különdíjat.

A díjátadó keretében megemlékeztek a tavaly elhunyt Balázs Fecóról, Bergendy Istvánról, valamint az Omega két tagjáról, Benkő Lászlóról és a Mihály Tamásról is. 

AZ V. PETŐFI ZENEI DÍJ GYŐZTESEI:

Az év zenekara: Bagossy Brothers Company
Az év női előadója: Rúzsa Magdi
Az év férfi előadója: Bagossy Norbert
Az év videoklipje: Bagossy Brothers Company – Visszajövök
Az év akusztikus koncertje: Demjén Ferenc
Az év dala: Rácz Gergő és Orsovai Reni: Mostantól
Az év felfedezettje: Tortuga
A PZD életműdíjasa: Charlie
Az év dalszövegírója: Molnár Tamás
Az év gitárosa: Madarász Gábor
Az év ütőhangszerese: Bánfalvi Sándor
Az év billentyűse: Lepés Gábor

A díjátadók között volt Kapás Boglárka világbajnok úszó, Marco Rossi labdarúgó szövetségi kapitány, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Petőfi Zenei Díj alapítói, valamint Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója, Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója és Tomaj Balázs, az MVM ügyfél vezérigazgató-helyettese. Idén először a díj mellé a közmédia minden díjazottnak egymillió forintot, az életműdíjasnak pedig hárommillió forintot ajánlott fel.  (Forrás: MTI)
 

Tarolt a Bagossy Brothers Campany
Rúzsa Magdolna az év női előadója
Az év gitárosa Madarász Gábor lett, az év ütőhangszerese Bánfalvi Sándor, az év billentyűse pedig Lepés Gábor
Az MTVA Sajtóosztálya által közreadott képen az életmûdíjas Horváth Charlie (k), mellette a Petõfi Zenei Díj alapítói és átadói, Fülöp Zoltán (b) és Lobenwein Norbert (j) a Petõfi Zenei Díjak átadása televíziós felvételén.
Fotók: MTI/MTVA/Kaszner Nikolett