Hírek - 2020. október 1.A padlás: célegyenesben

Célegyenesbe fordult A padlás című félig mese, félig musical stábja a Soproni Petőfi Színházban. Az alkotói csapat vasárnap bérletszünetben játssza el a legendás darabot. A produkció sok meglepetést tartogat a közönségnek. A történetben számtalan utalás hangzik el, mitől emlékezetes Magyarországon az 1986-os esztendő, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán megírta a mű dalait. Így a közönség egyfajta időutazásként is megélheti az előadást, amely a rendező, Pataki András szándéka szerint több, mint mese. Üzenetei túlmutatnak az emberi létezés kérdésein és a csillagokon. Pomezanski György werkfotói itt.

A padlás a közönség által legjobban várt előadás a Soproni Petőfi Színház idei évadában. A most készülő produkció három különlegességet is hordoz magában. A musical több mint harminc évre visszanyúló történetében először fordul elő, hogy nem zenei alapról, hanem minden egyes alkalommal a színpadon játszó 25 tagú zenekar kíséretében szólalnak meg a legendássá vált dalok. Nem akármilyen színházi élményt garantál ez a nézőknek. Erről gondoskodik Oberfrank Péter zenei vezető és karmester, aki Tassonyi Zsolttal váltva vezényli majd a muzsikusokat. Többen közülük a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai. 

A rendező Pataki András abba az időbe, évbe - 1986-ba - vitte a történetet, amikor a musical dalai megszülettek. Ebben az esztendőben volt a csernobili atomkatasztrófa, ekkor kapott ki a magyar labdarúgó válogatott 6:0-ra a szovjet csapattól a mexikói labdarúgó világbajnokságon. A darabban utalnak Papp Istvánnak, a Videoton Elektronikai Vállalat akkori vezérigazgatójának felettébb gyanús halálára. Az időutazás és a retró hangulat mellett Pataki András szerint a mesébe ágyazott mű talán egyik leglényegesebb üzenete, hogy materiális közegben is létezik a transzcendes világ a szellemekkel együtt, a gonosztevők lélekben megjavíthatók és van élet a halál után. S, ez egy olyan korszakban is így volt, amikor a kilátástalanság érzése és a nyugati szabadság iránti vágy mellett az égi világba vetett hit segítette az embereket.   

A történetben szereplő szellemek repülését az országban egyedüli, nemzetközileg is elismert színházi reptető csapat biztosítja. Akad olyan művész, aki a zsinórpadlás nyolc méteres magasságból fejjel lefelé ereszkedik le a színpadra.

A darab stábja szombaton mutatkozik be a sajótnak, majd a produkció vasárnaptól szerepel a soproni színház műsorán. 
  
Az előadásban a Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja, Barrabás–Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Mikó István. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetitor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.
 

Fotók: Pomezanski György