Hírek - 2020. szeptember 29.Belecsapott a zenekar

A padlás félig mese, félig musical országos történetében először fordul elő, hogy minden egyes előadáson 25 tagú zenekaros kísérettel szólalnak meg a legendás dalok a Soproni Petőfi Színházban. A produkció október elejétől látható a leghűségesebb város teátrumában. A zenekar alaposan belecsapott a húrokba. Oberfrank Péter zenei vezető, karmester szerint motívumaiban, díszítettségében, tagoltságában, színeiben, hangulati gazdagságában teljesen más dimenzióba helyezi a dalokat ez az átirat, amely így a modern musicalek hangzásvilágát idézi. Pomezanski György fotói a zenekaros, úgynevezett ülőpróbáról itt.

A soproni produkcióban öt fafúvós, öt rézfúvos hangszeres zenész, tíz vonós, három ütős, egy billentyűs és egy gitáros játszik majd. A muzsikusok egy része a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagja. Presser Gábor, a darab zeneszerzője és Holló Aurél, az Amadinda együttes tagja készítette a szimfonikus átiratot még 2009-ben. Zenei alapként már használták ezt a változatot máshol, ám az, hogy minden egyes alkalommal ott legyenek a zenészek a színpadon, most fordul elő először. A darab három évtizedes történetében ezt a művet zeneileg így még egyetlen magyar színház sem állította ki. A zenei vezető és az egyik karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész, a másik karmester Tassonyi Zsolt. 

A zenészek is nagyon várják már a bemutatót. A színpadon kialakított tetőn játszanak majd. Egyik kedvenc daluk a Fényév távolság című szám, amely kultikus szerzemény. A dallamvilága, motívumai visszatérően jelennek meg az előadásban. A színészek is nagyon örülnek, hogy ilyen nagyzenekari kísérettel énekelhetnek. Mint mondták, teljesen más élmény előadni ebben a formában ezeket a dalokat, mint zenei alapról.   

Az előadásban a Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja, Barrabás–Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Mikó István. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetitor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.

Fotók: Pomezanski György